curtain glass building

Dit is het verschil tussen een zakelijke rekening en privé rekening

Als ondernemer doe je er verstandig aan om voor een zakelijke rekening te kiezen. Ongeacht de bedrijfsvorm en de bedrijfsgrootte biedt een zakelijke rekening talloze voordelen.

Het is hierbij goed om te weten dat er grote verschillen bestaan tussen een zakelijke- en privé rekening. Zo is het een groot verschil dat een zakelijke rekening niet door iedereen geopend kan worden. Alleen als je een geldig KVK nummer hebt kun je bijvoorbeeld een zzp bankrekening openen.

Verschil in het soort rekening

Tussen een privé en zakelijke rekening bestaan dus de nodige verschillen. Dit uit zich ook in het soort rekening. Met een privé rekening kun je eigenlijk niks meer dan geld ontvangen (je salaris bijvoorbeeld) en geld betalen. Met een zakelijke rekening kun je vaak veel meer; zo is het mogelijk om met automatische incasso’s te werken.

Verschil in doelgroep

Een privé rekening kan in principe door iedereen aangevraagd worden. Ook is het mogelijk dat een persoon meerdere rekeningen heeft, bijvoorbeeld bij meerdere banken.

Dit laatste is ook voor een bedrijf mogelijk, maar als bedrijf ga je wel door een screeningsproces. Tijdens dit proces kijkt de bank bijvoorbeeld naar je business. Als je in een louche business actief bent, kan de bank besluiten om niet aan je aanvraag te voldoen.

Verschil in kosten

Een ander belangrijk verschil is terug te vinden in de kosten. Een privé rekening is op zich al prijzig, maar een zakelijke rekening overtreft dit. Voor een normale zakelijke rekening betaal je al snel enkele tientjes per maand. Deze kosten bestaan uit de vaste maandelijkse kosten, maar ook uit transactiekosten. Des te meer transacties je hebt, des te meer kosten je moet betalen. Niet ideaal, maar vaak wel onvermijdelijk.

Verschil in service

Zeker als je met je onderneming een flinke omzet draait, krijg je vanuit de bank mogelijk extra service. Bij een privé rekening is dat in veel gevallen niet zo, behalve als je multimiljonair bent en veel geld op je privé rekening hebt staan.

Overeenkomsten tussen een zakelijke- en privé bankrekening

Tussen een zakelijke- en privé bankrekening bestaan ook de nodige overeenkomsten. Zo is het bij beide rekeningen mogelijk om te internetbankieren. De manier waarop je dit kunt doen, verschilt wel bij sommige banken.

Zakelijk bankieren lijkt sowieso veel op privé bankieren. Maar, bij zakelijk bankieren kun je ook nog vaste transacties elke maand automatisch terug laten komen. Dit kun je middels een automatische incasso doen, maar je kunt ook bijvoorbeeld maandelijks opdrachten klaarzetten. Op de betreffende datum kun je deze betalingen vervolgens semi-automatisch door laten voeren.