Cadeau voor een klant: wat hoort het ongeveer te kosten?

De kerst- en nieuwjaarsperiode is traditioneel hét moment om je klant middels een relatiegeschenk te laten weten dat je nog aan hem denkt. Maar ook gedurende de rest van het jaar kan een relatiegeschenk laten zien dat je je klant waardeert. Veel mensen worstelen met de vraag hoeveel je nu zo’n beetje uitgeeft aan zo’n geschenk. Oftewel: hoeveel hoort een cadeau voor een klant ongeveer te kosten?

De Belastingdienst

Laten we beginnen met het formele gedeelte: hoe denkt de Belastingdienst over het geven van cadeau’s? Niets zo vervelend als jij, of erger nog, de klant problemen met de fiscus krijgt voor iets wat goed bedoeld is. Als je je klanten een geschenk geeft dat je ook aan je medewerkers geeft, mag dit. Je mag hierover dan ook de belasting en premies alvast afdragen, zo hoeft de ontvanger dit niet te doen. Dit wordt eindheffing genoemd en dit moet je opnemen in je algemene voorwaarden. Je mag per jaar maximaal voor €272 aan cadeaus per persoon schenken.

Voor wie is het cadeau?

Geef je het geschenk aan een specifiek iemand, ook wel de DMU (of DMU’s) genoemd? Dus aan een directeur, manager of inkoper? Of heb je niet goed zicht op wie er eigenlijk belangrijk is? Dit bepaalt mede wat voor cadeau je geeft. Zo kun je denken aan een taart voor een heel bedrijf of een afdeling, of een flinke pot drop of iets anders lekkers dat je bij Topgiving.nl vindt. Dan ben je voor een paar tientjes klaar en neem je het hele bedrijf mee.

Een persoonlijk cadeau is lastiger, vooral qua waarde. Hierbij gaat het er vooral om wat jíj vindt dat de relatie waard is. Let er daarbij vooral op dat het geschenk in proportie is. Heb je een mooie deal gesloten? Dan is een mooie fles wijn of champagne passend. Of kaartjes voor een mooie wedstrijd bijvoorbeeld. Pas, indien mogelijk, het cadeau dan ook aan op de ontvanger, weet wat die leuk, mooi of lekker vindt. Wat het ook vaak goed doet, is een uitje geven, waar de klant met partner of gezin gebruik van kan maken. Dan hoeft het écht niet zo duur te zijn. Het moet tenslotte niet de illusie wekken dat je iemand aan het omkopen bent…