Belangrijke benodigdheden die onmisbaar zijn als je begint met tuinieren

Hoewel niet iedereen met groene vingers geboren is, kan iedereen waarschijnlijk wel íets leuks in de tuin neerzetten. Als je niet zo groen bent aangelegd, welke benodigdheden zijn dan echt belangrijk wanneer je begint met tuinieren? Wij sommen de belangrijkste accessoires voor je op.

Spade

Een spade, ook wel bekend als een diepe schep, kun je gebruiken om te planten of te verplanten. Hiermee haal je heel gemakkelijk een klein stukje aarde uit de grond of plantenbak en kun je een plant of bloem makkelijk verplaatsen zonder dat je aan het geheel hoeft te trekken, waardoor er ook wortels zouden kunnen breken.

Hydrokorrels

Je kan je waarschijnlijk wel voortellen dat wanneer je water voegt bij je planten, je niet wil dat dit gelijk weer wegloopt. Dat is zonde en zou ervoor zorgen da je vaak extra water moet toevoegen. Om dit te voorkomen kun je hydrokorrels kopen. Wanneer je hydrokorrels onderin de pot zou plaatsen, vangen ze het overtollige water op en laten ze dit gelijkmatig los aan de potgrond. Als je hydrokorrels onderin een pot met een gat plaatst, zorg je ervoor dat er meer lucht bij de wortels van de plant kan komen.

five plant pots on brown wooden table during daytime

Handschoenen

Misschien twijfel je of handschoenen wel nodig zijn tijdens het tuinieren, maar weij vinden het echt een onmisbaar accessoire. Aarde kun je natuurlijk wel van je handen afwassen, maar veel aarde of viezigheid blijft achter je nagels zitten en is moeilijk te verwijderen. Ook zijn handschoenen zeker aan te raden wanneer je bijvoorbeeld rozen gaat snoeien, omdat je anders onder de schrammen zit.

Snoeischaar

Snoeien bij planten doe je door takjes en bladeren te knippen. Dit wil je natuurlijk snel kunnen doen, dus daarom is het van belang dat de snoeischaar gemakkelijk open en dicht gaat, zodat je chop, chop, chop… zo je snoeiwerk af kunt hebben. Voor de linkshandige tuinnierders onder ons bestaan er ook speciale scharen ontworpen voor linkshandigen.

Spitvork

Wil je in de grond kunnen graven zonder dat je wortels in de grond beschadigt, dan kun je gebruik maken van een spitvork. Hierdoor kun je dieper in de grond graven zonder da je de eerste 10 tot 15 centimeter grond aantast.