De negatieve effecten van drugsgebruik op je lichaam

Anno 2021 lijkt het steeds normaler om drugs te gebruiken. Een pil op een festival lijkt tegenwoordig net zo shockerend te zijn als een biertje bestellen aan de bar – vrijwel niet. Hoewel drugs op een recreatieve manier gebruiken over het algemeen niet heel schadelijk hoeft te zijn, kan het ook zijn dat je doorslaat in drugsgebruik en als gevolg hiervan veel negatieve gevolgen ervaart van drugs. Om hier aandacht aan te besteden bespreken we in dit artikel welke negatieve gevolgen drugs allemaal op je lichaam kunnen hebben. Hoe kun je bijvoorbeeld het beste afkicken drugs?

De fysieke gevolgen verschillen per drug

Wat voor fysieke effecten je van drugs ervaart, verschilt -vanzelfsprekend- per drug. Als je bijvoorbeeld xtc slikt, dan kan dit sommige hersencellen beschadigen. Cocaïne en amfetamine (MDMA) kunnen het hart en bloedvaten negatief belasten. Overigens zijn amfetaminen ook in staat om hersencellen te beschadigen. Bij sommige drugs ligt een overdosis snel op de loer, bijvoorbeeld bij GHB en heroïne.

Verergerde schade door manier van gebruik

Ook hóe je een bepaalde drug gebruikt kan de schade veel erger maken of juist verminderen. Zo is het diep inhaleren van hasj en wiet ervoor je bijvoorbeeld alleen maar negatieve gevolgen. Alle THC wordt namelijk bij het begin van het inhaleren al in de longen opgenomen, en bij heel diep inhaleren vergroot je alleen maar de teneerslag van de drugs. Niet nodig en slecht zelfs, dus. Ook is het snuiven van drugs slecht voor je neus – het kan zelfs een bloedvaatje laten knappen en hierdoor ervaar je soms een bloedneus als gevolg. Wil je de risico’s van snuiven beperken, maak de cocaïne dan zo fijn mogelijk en spoel je neus hierna door met lauw water. Als je het al doet, snuif ook nooit door iets wat al door anderen is gebruikt, omdat dit soa’s en ziektes kan verspreiden (bijvoorbeeld hepatitis).

Minder alert

Drugs zorgen ervoor dat je minder let op bepaalde signalen van je lichaam. Door het gebruiken van drugs merk je bijvoorbeeld minder snel op dat je moe bent, pijn hebt of honger hebt. Ook kunnen gevolgen zijn dat je gewicht verliest, oververmoeid raakt, hoofdpijn krijgt en eerder vatbaar bent voor bepaalde (infectie)ziekten.

Lichamelijke gevolgen

Wanneer je cannabis gebruikt (blowen) dan wordt je stemming versterkt. Als je je verdrietig voelt, dan voel je je na blowen extra verdrietig. Als je je blij voelt, dan voel je je na blowen waarschijnlijk euforisch. Van XTC krijg je een opgepept gevoel, en ervaar je een intensere waarneming. Ook kan je hierdoor spanningen in je kaken ervaren, hardkloppingen en een droge mond. In sommige gevallen veroorzaakt xtc benauwdheid. Tevens wordt je vermoeidheid onderdrukt, je blijft je energiek voelen, ook als je dat eigenlijk niet bent.

Afkicken drugs

Wanneer je wil afkicken van drugs is het verstandig om dit gecontroleerd en onder begeleiding te doen. Bijvoorbeeld in een afkickkliniek: zij zijn hier immers gespecialiseerd in. Let er wel op dat het van de ene verslaving veel makkelijker is om af te kicken dan van de ander. Zo is het vrij makkelijk om te stoppen met cocaïne, maar is het ontzettend moeilijk om te stoppen met heroïne. Hierbij krijg je tevens te maken met allerlei afkickverschijnselen, die het afkicken allesbehalve makkelijker maken.