Barbecueën in de winter kan dat?

Barbecueën hoort voor veel mensen écht bij de zomer. Logisch, want je doet dit vaak lekker buiten terwijl het zonnetje schijnt. Maar weet je dat een winterbarbecue ook heel leuk kan zijn? Wij geven tips hoe je ook in de winter de perfecte sfeer creëert voor het barbecueën. Laat die spareribs maar komen!

Winterbarbecue: zo doe je dat!

Een winterbarbecue kan erg gezellig zijn. Met zijn allen in de tuin rond een vuurkorf met een lekkere glühwein of warme chocolademelk met slagroom erbij. Er zijn alleen wel een aantal praktische zaken waar je op moet letten als je een winterbarbecue wil houden. Wij geven tips!

Waar plaats je de barbecue?

Om je brisket heerlijk mals maar toch goed gaar te krijgen, is het belangrijk dat de barbecue op de goede plek staat. Een barbecue moet ongeveer 70 graden Celsius zijn om gerechten te bereiden. In de zomer is het buiten vaak rond de 20 of zelfs 30 graden. De barbecue wordt hierdoor makkelijker warm. In de winter moet de barbecue misschien wel van 0 graden Celsius naar 70 graden Celsius. Om de barbecue zo snel mogelijk op de juiste temperatuur te krijgen, plaats je hem uit de wind. Als je een gasbarbecue gebruikt, verminder je hierdoor ook het risico dat de gasbarbecue wordt uitgeblazen.

Genoeg brandstof!

Een barbecue op temperatuur krijgen kost dus in de winter meer tijd dan in de zomer. Het flink opstoken van je barbecue zorgt er dan voor om de gewenste temperatuur snel te bereiken, maar hierdoor gebruik je wel meer gas. Zorg er daarom voor dat je goed voorbereid aan je winterbarbecue begint. Je wilt tenslotte niet dat je lekkere stuk picanha ligt te garen en dat dan de barbecue er ineens mee stopt. Je moet voor het organiseren van een winterbarbecue meer de tijd nemen dan voor een zomerbarbecue om de gerechten goed op smaak te krijgen. Zorg er voor dat je al wat lekkere snacks in huis hebt voor je gasten en een warm drankje. Dan vinden ze het vast niet erg om even te wachten!

Zorg voor licht en warmte in de tuin!

Belangrijk bij een winterbarbecue is natuurlijk ook dat de gasten niet staan te koukleumen. Zorg daarom voor voldoende licht en warmte in de tuin. Dit kun je bijvoorbeeld doen met tuinfakkels. Tuinfakkels zorgen voor een gezellige sfeer in je tuin. Plaats de tuinfakkels door je hele tuin, zodat je gasten niet door het donker door je tuin moeten te lopen. Ook een vuurkorf is een gezellige warmtebron. Zet er bankjes en stoelen omheen en voilà een gezellige en warme zitplek. Versier je tuin ook nog met gezellige lampjes. In de grijze kille winterdagen zijn lampjes extra sfeervol.

Zorg altijd voor een plan B

Het weer in Nederland kan nogal eens schommelen. Zo kan het strakblauw zijn en ook vriezen of erg hard regenen en waaien. Omdat je nooit precies weet wat het weer gaat doen van te voren, is het goed om altijd een plan B te hebben. Wat je plan B ook is, laat nooit de barbecue in een garage of afgesloten ruimte staan. Dit is namelijk erg gevaarlijk. Er kan een steekvlam ontstaan en ook de rook die van de barbecue afkomt is erg schadelijk voor je om in te ademen.