Als zzp’er in de bouw werken? Dit moet je weten

Wil jij als ondernemer gaan werken in de bouw? Dan moet je een aantal dingen weten voordat je begint. Wij zetten het in het kort voor je op een rij.

De laatste jaren is er veel vraag naar werknemers in de bouwsector. Timmermannen, stukadoors, graafmachinebestuurders en stratenmakers, ze zijn allemaal heel hard nodig. Misschien werk jij op dit moment wel voor een aannemer over een grotere bouwonderneming en wil je graag voor jezelf gaan werken. Er liggen dan genoeg kansen voor je, maar je moet wel weten wat je moet doen wanneer jij als zzp’er in de bouw gaat werken. Wij zetten het voor je op een rij:

Werkbus of een auto? 

Als jij voor jezelf aan het werk gaat heb je geen werkbus meer van de zaak. Dit betekent dat je zelf een werkbus of een auto moet kopen of leasen. Als je voor een privéauto gaat dan is het mogelijk om je zakelijke kilometers te declareren. Maar je kan ook je eigen werkbus halen. Deze zijn een stuk goedkoper in de wegenbelasting wanneer jij hem voor je eigen bedrijf haalt. Tot soms wel 80% minder dan voor particulieren.

Als jij een werkbus of een bestelauto aanschaft dan moet je ook een bestelautoverzekering afsluiten. Je bestelauto verzekeren kan hier. 

Bouwsector bedrijfsgroepen 

Onder de bouwsector vallen verschillende bedrijven. Om ervoor te zorgen dat jij jezelf onder de juiste bedrijfsgroep schaart zetten wij ze een voor je op een rij:

Aannemersbedrijven grond-, water-, en wegenbouw: metselaars, voegers, slopers, stratenmakers, dakdekkers, kabelleggers en funderingsbedrijven

Installatiebedrijven: elektrotechnische en werktuigbouwkundige beroepen

Aannemersbedrijven Burgerlijke en utiliteitsbouw: metselaars, voegers, slopers, stratenmakers, dakdekkers, kabelleggers en funderingsbedrijven.

Afbouwbedrijven: timmermannen, stukadoors, schilders, vloeren- en wandafwerking bedrijven.

Welke verzekeringen als ondernemer? 

In de bouw kunnen veel ongelukken gebeuren, dit betekent ook dat jij je goed moet verzekeren. Het afsluiten van een verzekering is heel gemakkelijk, en wij zetten de 5 meest gekozen verzekeringen in de bouw voor je op een rij:

Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

Wanneer je deze verzekering afsluit ben je aansprakelijk voor schade die je veroorzaakt aan personen of zaken. Dit kan zijn aan bijvoorbeeld apparatuur van een collega in de bouw. Dit is geen verplichte verzekering.

Inventaris- en goederenverzekering

Het verzekeren van je materialen is heel belangrijk als ondernemer in de bouw. Het kan namelijk zijn dat je dure gereedschappen hebt. Wanneer er bijvoorbeeld een brand ontstaat of je materialen worden gestolen ben je tenminste goed verzekerd. Dit geldt alleen voor je opslag op eigen locatie, niet voor de spullen op de bouwplaats

Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Je kan er niet onderuit dat werken in de bouw veel gevaren met zich kan meebrengen. Het kan zijn dat jij van een steiger valt waardoor jij een tijd niet meer kan werken. Met een arbeidsongeschiktheidsverzekering verzeker jij je tegen inkomensverlies.

Bouw- en montageverzekering

Dit is een verzekering waar niet iedereen gelijk aan denkt. Maar het is een hele goede wanneer jij klussen uitvoert bij mensen thuis. Zo ben jij verzekerd tegen eventuele schade die je maakt aan een woning waar jij werkzaamheden uitvoert.

Wat vraag je voor je werkzaamheden?

Als beginnend ondernemer is het nooit goed om gelijk te veel te vragen. Je bouwt een klantenbestand op doordat je misschien niet de hoofdprijs vraagt voor je werkzaamheden. Wanneer je genoeg klanten hebt kan je meer vragen voor jouw diensten. Let er natuurlijk wel op dat je niet te weinig vraagt zodat je niet uitkomt.