Zo zorg je voor voldoende veiligheid op de boot!

Het is zomer in Nederland en dat betekent dat we massaal het water op gaan. Niet gek aangezien een we er omringd mee zijn. De meeste mensen pakken hun boot uit de opslag en gaan al varend genieten van het heerlijke zonnetje. Toch is het goed om alert te blijven op de boot, want hoe thuis we ons ook voelen op het water, een ongeluk zit in een klein hoekje. Naast alert te zijn, kan je genoeg andere maatregelen nemen om ervoor te zorgen dat je op een veilige manier het water op kan. Met de onderstaande maatregelen is jouw boot vaarproof.

Brand

Brand is, naast verdrinking, waarschijnlijk het grootste gevaar op de boot. Er is namelijk bijna geen uitweg om te vluchten. Om het gevaar op een grote brand te vermijden of te voorkomen, kan je de volgende maatregelen treffen. Zorg altijd voor een blusmiddelen aan boord en zorg ervoor dat de vluchtwegen duidelijk aangegeven zijn. Naast dat de vluchtwegen duidelijk aangegeven moeten zijn, moeten ze ook vrij zijn van eventuele obstakels. Daarnaast is het handig om voldoende reddingsvesten aan boord te hebben en ze te bewaren op een toegankelijke plaats. Een reddingsvest zorgt ervoor dat jij veilig in elk soort water kan springen. Tot slot zit het grootste brandgevaar bij de motoren. Check dus regelmatig of het morcompartiment en de motor schoon zijn en controleer de isolatie van de afvoer van de motor. Wees ook voorzichtig met het tanken en knoei geen olie op hete motoronderdelen. Tot slot moet je zorgvuldig zijn met olie in gebruikte poetsdoeken. Deze doeken kunnen namelijk in combinatie met zuurstof tot zelfontbranding leiden. Berg je poetsdoeken dus altijd op in afgesloten blikken waar geen zuurstof bij kan komen.

Verdrinken

Verdrinken is natuurlijk ook een groot gevaar op de boot. Zorg dus altijd dat kleine kinderen een zwemvest dragen en laat ze nooit zonder toezicht op de boot. Wat vaak onderschat wordt, is dat volwassenen ook zeker een kans hebben op verdrinking. Draag op wild water dus zelf ook altijd een zwemvest en gaan nooit in water zwemmen waar geadviseerd wordt om eruit te blijven. Ga verder ook nooit in het donker zwemmen aangezien niemand je ziet of hoort wanneer je in de problemen komt.