Zijn eerdere schulden een probleem voor opnieuw lenen van geld?

Last Updated on: 29th juli 2020, 04:33 pm

Als je geld wil lenen, dan komt daar een heleboel bij kijken. Zo moet je vaak ook voldoen aan een aantal voorwaarden voordat je überhaupt in aanmerking komt om geld te lenen van een instantie. Vaak moet je bijvoorbeeld kunnen aantonen dat je de juiste middelen bezit om het geld binnen een bepaalde periode ook weer terug te kunnen betalen. Heb je dit niet, of heb je nog ergens schulden lopen maar heb je geld nodig om dit af te betalen? Dan gaat het lenen van geld vaak een stukje moeilijker. Benieuwd of je dan nog steeds in aanmerking komt voor een lening en waar je dan precies rekening mee moet houden? Lees dan gauw verder, want wij zetten het voor je op een rijtje.

Geld lenen voor schuldaflossing

Wij begrijpen dat je je afvraagt: hoeveel kan ik lenen? Zeker als je niet een vast inkomen hebt, bijvoorbeeld. Als je echt geld moet lenen om een bepaalde schuld af te lossen, dan is het verstandig om een specialist in te schakelen. Dit soort specialisten kosten echter vaak ook geld en het zal dus niet voordeliger zijn om de hulp van een specialist in te schakelen, maar wel verstandiger. Check altijd eerst of je misschien iemand in je netwerk hebt die je hiermee gratis of voor een zachte prijs kan helpen.

BKR Codering

Waar het vaak lastig wordt is de BKR codering. De BKR is een afkorting voor Bureau Krediet Registratie. Dit is een organisatie die álles registreert rondom leningen, kredieten en eventuele achterstanden. Alles wat een BKR registreert, krijgt dus een plaatsje in het BKR-registratie register. Echter: een BKR-registratie kan positief of negatief zijn. Een positieve registratie is een krediet zonder enige bijzonderheden. Hier is er dus geen sprake van betalingsachterstanden of andere bijzonderheden. Een negatieve BKR-registratie houdt echter in dat er sprake is van een krediet met bijzonderheden. Vaak gaat dit dan om een betalingsachterstand. Bij het hebben van een negatieve BKR-registratie zal het veel moeilijker worden om een lening te kunnen afsluiten.

Schulden vermoeilijken de situatie

Bij veel kredietverstrekkers is het simpelweg niet mogelijk om een lening aan te vragen als je schulden hebt. In sommige gevallen kan het echter nog wel. Bijvoorbeeld als je kunt aantonen dat je nu een vast inkomen hebt, en de schulden de afgelopen maanden met een groot percentage zijn afgenomen.

Het belangrijkste motto: probeer zo min mogelijk schulden te creëeren.

Wettelijke zorgplicht kredietverstrekkers

Er is binnen de wereld van geld lenen een gfenomeen wat ervoor zorgt dat kredietverstrekkers jou zo goed mogelijk moeten begeleiden wanneer ze zien dat je in de problemen komt en je je lening niet meer af kunt lossen of andere moeilijkheden ervaart bij het vervullen van je plichten. Desondanks zullen kredietverstrekkers nieuwe klanten met eventuele betalingsproblematiek niet willen helpen, en hier zal ook de zorgplicht niet opgaan. Deze geldt alleen bij bestaande klanten.

Schulden

Het belangrijkste motto: probeer zo min mogelijk schulden te creëeren. Geld lenen kost geld en meer geld lenen of je schulden af te lossen, zal uiteindelijk resulteren in juist meer kosten. Zorg dus dat je je schulden zo laag mogelijk houdt. Is dit niet je sterkste kant, lees dan eens informatie op de site van het Nibud. Zij bieden veel handige tips op het gebied van lenen, sparen, uitgeven en juist behouden van geld.