Zelf een lamp samenstellen: makkelijker dan je denkt

Bij de gemiddelde meubelzaak is er vaak een grootaanbod aan tafellampen. Echter zijn er veel mensen die meegemaakt zullen hebben dat ze een lamp kopen, hem thuis aan willen zetten en er vervolgens achter komen dat ze een heel belangrijk onderdeel missen: de lamp zelf. Zonder lamp, of fitting, is het natuurlijk erg moeilijk om een lamp licht te laten geven. Het leukste is eigenlijk nog om zelf een lamp samen te stellen, door verschillende onderdelen te combineren.

De lamp

Zoals we al even noemden: het is heel moeilijk om een werkende lamp in huis te plaatsen als je geen fitting hebt. De lamp zelf is natuurlijk het allerbelangrijkste onderdeel. Wil je duurzame keuzes maken, dan kun je beter kiezen voor een LED lamp, zoals e14 LED dan een gloei- of spaarlamp. Een LED lamp heeft namelijk veel meer branduren, wat het een duurzamere keuze maakt. De levensduur van een LED lamp is namelijk 50.000 branduren (!).Ter vergelijking: de levensduur van een gemiddelde gloeilamp is 1.500 branduren.

Lampenvoet

Het onderstel van de lamp, kan misschien lijken als het meest saaie onderdeel van de lamp, maar juist hiermee kun je veel experimenteren en je creativiteit laten blijken. Tegenwoordig zijn er namelijk veel lampenvoeten beschikbaar die flink wat experimenteren met ontwerpen. Zo heb je een lampenvoet in de vorm van een luipaard, nijlpaard of aap en kun je hiermee gelijk bijdragen aan een trend op interieurgebied: dieren in huis. Als je ook nog eens kiest voor een lampenvoet van goud, dan doe je helemaal mee met de trends.

Lampenkap

Lampenkappen zijn vaak in veel verschillende vormen en maten te vinden. Wist je dat je sommige lampenkappen zelfs kunt laten bedrukken met een foto? Hoewel je lampenkappen aan kunt schaffen bij jouw favoriete meubelwinkel, is het eigenlijk nog leuker om lampenkappen tweedehands te verzamelen. Vaak ligt een kringloop namelijk vol met lampenkappen, maar ontbreekt hier vaak de poot bij. Door juist de verschillende onderdelen van de lamp te combineren en deze uit verschillende werelden te laten komen, mis je verschillende werelden bij elkaar en maak je gebruik van contrasten.