Waar moet je opletten bij het kopen van een tweedehandsauto?

Een nieuwe auto kost vaak heel veel geld. Gelukkig kan je ook vaak genoeg een tweedehandsauto op de kop tikken. Veel mensen van het spannend om een tweedehandsauto te kopen, want ze willen natuurlijk liever geen miskoop doen. Om dat te voorkomen geven wij jou een paar belangrijke tips mee.

Online kun je heel gemakkelijk een tweedehandsauto kopen. Je zoekt bijvoorbeeld op Renault Master tweedehands en je krijgt een hele rits aan websites met tweedehandsauto’s. Toch kan een auto aan de buitenkant er heel goed uitzien of het verhaal van de verkoper klinkt aannemelijk, maar toch is het verstandiger om nog even iets beter en langer te kijken voordat je over gaat tot koop. Wij vertellen welke punten dat over het algemeen zijn.

Tip nummer 1: aankoopkeurig

Ken als koper je rechten, want je mag als koper altijd een testrit maken en op eigen kosten een tweedehandsauto voor verkoop laten checken door een garage. Dat noemen ze een aankoopkeuring. Op deze manier weet je precies wat de staat van de auto is die je wilt gaan kopen. De technische staat wordt gecontroleerd en zo kun je een prijs bepalen die conform is aan de conditie van de auto.

Tip nummer 2: kloppen de officiële gegevens?

Als je een tweedehandsauto koopt via bijvoorbeeld Marktplaats dan is het goed om te vragen of de verkopen zich aan identificeren. Daar beginnen de officiële gegevens natuurlijk al. Vervolgens controleer je of het kentekenbewijs aanwezig is. Hierop kun je ook dingen zien, zoals het chassis- of framenummer. Dit nummer staat ook achter de voorruit of de motorkap. Uiteraard controleer je of deze gegevens overeenkomen. Het is ook prettig als er een onderhoudsboekje aanwezig is. Zo kun je goed terugzien wat er allemaal aan de auto is gedaan en hoef je niet alleen af te gaan op het verhaal van de verkoper.

Het RDW heeft een gratis tool om gegevens over een auto op te vragen. Denk bijvoorbeeld aan gegevens over de auto over het. aantal eigenaren, de vervaldatum van de apk-keuring maar ook of de auto als gestolen staat geregistreerd. Goed om even te checken dus!

Tip nummer 3: kijk onder de motorkap

Je kan natuurlijk altijd beginnen met een rondje om de auto te lopen. Zie je krassen, lelijke plekken of andere autoschade. Roest en lekkage zijn punten waar je ook op let. Als je dat hebt gedaan, neem je een kijkje onder de motorkap. Controleer hier de aansluitingen van het koelsysteem. Als je groene aanslag ziet dan duidt dit op lekkage. Controleren op een lekke pakking in het motorblok kun je doen door te kijken hoe het koelvloeistofreservoir eruitziet. Is de vloeistof helder? Dan is het goed. Maar als er olie in drijft dan kan dit duiden op een lekke pakking.

Controleer ook het motorblok. Als er vet op zit of druppels aan de buitenkant hangen dan lekt er ergens olie. Zie je dat het motorblok wel heel erg schoon is? Doe dan eerst een proefritje. En bekijk dan het motorblok nog een keertje!

Wil je meer weten over hoe je weet hoeveel jouw huidige auto waard is? Lees dan verder op deze blog!