Waar bestaat je energierekening eigenlijk allemaal uit?

Wie in een huis woont, zal er mee bekend zijn dat je een energierekening moet betalen. Leven in een huis vraagt nou eenmaal om het gebruik van energie, en dit wordt geleverd door een energieprovider waarvoor je betaalt. Maar: weet je eigenlijk wel waar je energierekening allemaal uit bestaat en waar je dus precies voor betaalt? Wij maken een overzicht.

Leveringskosten

Met de leveringskosten wordt gedoeld op de absolute kosten van gas en stroom. De hoogte van deze kosten kan variëren per verschillende energieleveranciers. Als je een gemiddeld energieverbruik hebt, dan zullen de leveringskosten uitkomen op ongeveer 40% van de totale energiekosten. Op deze kostenpost heb je zelf het meeste invloed. Wil je besparen op je energiekosten, dan kun je het beste proberen te minderen op de leveringskosten. Dit kun je het beste doen door sluipverbruik te voorkomen, de verwarming standaard wat lager te zetten en niet onnodig lampen aan te laten bestaan.

macro photography of yellow light bulb

Netbeheerkosten

Naast de lievelingskosten betaal je ook kosten voor het transporteren van stroom en gas door energiebedrijven. Je betaalt dit aan de energieleverancier, welke het overdraagt aan de netbeheerder. Bij een gemiddelde energierekening zullen deze kosten waarschijnlijk iets minder dan 20% van de rekening invullen. Op deze kosten heb je zelf dus geen invloed, en zul je voor lief moeten nemen.

Belastingen en overheidsheffingen

Over energie en je energieverbruik moet je belastingen aan de overheid betalen. Deze stelt de overheid vast en kunnen verschillen per jaar. De energieleverancier in kwestie draagt dit over aan de overheid. Hieronder vallen onder andere de energiebelasting of energieheffing, maar ook de btw. Ook hier heb je dus zelf geen invloed op. De hoogte van deze kosten is afhankelijk van de plannen die het kabinet op prinsjesdag presenteert.

Overige kosten en overzichten

Tot slot zijn er ook nog overige kosten om te betalen. Dit gaat bijvoorbeeld over administratiekosten, eventuele kortingen en specificaties.  Ook komen hier verrekeningen van al betaalde bedragen. Het is niet altijd dat een energieleverancier uit zichzelf een duidelijk overzicht geeft over de precieze kosten en de verdeling hiervan, maar hier zou je altijd als consument naar kunnen vragen – dat is je goed recht.