Verstopte gootsteen? Zo los je dat op!

Er is bijna niemand die nog nooit last heeft gehad van een verstopte gootsteen. Dat is dan ook niet meer dan logisch, want een verstopping gebeurt redelijk snel. Zeker in de keuken. Vetresten die zich ophopen in de gootsteen, voedselresten die vast komen te zitten, allemaal oorzaken die voor een snelle verstopping kunnen zorgen. Voor het wooncomfort moet de verstopping echter snel aangepakt worden.

Een verstopte gootsteen brengt immers veel problemen met zich mee. Het is ineens niet meer mogelijk om de vaat goed af te wassen. En er blijft constant een laagje water in de wasbak staan, waardoor er een zeer vervelende lucht in huis rondhangt. Hoog tijd om dit probleem aan te pakken. Maar hoe doe je dat? Gelukkig is dit een klusje die vrijwel iedereen zelf kan uitvoeren. Zelfs wanneer je over twee linkerhanden beschikt. Hier vind je enkele handige tips.

Maak gebruik van een plopper

De meest eenvoudige wijze waarop je een verstopping kunt verhelpen, is door van een plopper gebruik te maken. Hierbij geldt wel dat de verstopping nog duidelijk bovenin moet zitten. Op die manier trek je de verstopping met behulp van het vacuüm er snel uit. Dit geldt vooral voor verstoppingen door haren en voedselresten. Wanneer het bijvoorbeeld om een verstopping door vetresten gaat, dan zal dit nauwelijks helpen. Het is echter wel de moeite waard om met deze tip te beginnen. In de meeste gevallen los je hier het probleem al relatief eenvoudig mee op.

Extra tip: vul de gootsteen eerst met een laagje water voordat je gaat ‘ploppen’. Op die manier beschikt het rubber over meer zuigkracht om de verstopping te verwijderen. Maak constant pompende bewegingen totdat je het water hoort weg stromen. Dit is een teken dat de verstopping is opgelost. Laat vervolgens het water nog een tijdje stromen zonder de plopper te gebruiken en controleer of alles netjes wegloopt. Zo weet je zeker of de verstopping verwijderd is.

Maak gebruik van speciale schoonmaakproducten

Heeft de plopper geen effect gehad? Dan is de kans groot dat de afvoer ergens dichtgeslibd is. Bijvoorbeeld door vetresten. Dit is lastiger te verwijderen. In dat geval is het goed om speciale schoonmaakproducten te gebruiken. Deze laat je in de afvoer weglopen en vervolgens pakken zij zelf de oorzaak aan. Even laten intrekken en vervolgens kijken of de verstopping verholpen is.

Heb je geen speciale schoonmaakproducten in huis? Dan werken sommige natuurlijke producten ook wel eens. Heet water en soda zijn bijvoorbeeld ook erg effectief tegen vetresten. Ook cola wordt nog wel eens ingezet om verstoppingen te verwijderen. Dat laatste wordt door veel mensen als remedie beschouwd, maar dit is niet wetenschappelijk bewezen. Lukt het niet na een liter cola? Ga dan niet verder, want dat is natuurlijk alleen maar zonde van je drinken.

Hogedrukreiniger

Vermoed je dat wat extra kracht al de truc kan doen om alles goed weg te laten lopen? Dan kan het geen kwaad om de hogedrukreiniger te gebruiken. Dit is echter niet zonder risico’s. Wanneer de verstopping niet wil oplossen, loop je namelijk het risico dat de straal er met alle voedselresten weer net zo hard uit komt.

Lukt het je na al deze tips nog niet om de gootsteen te ontstoppen? Schakel dan een loodgieter in. Ga nooit zelf mogelijke remedies verzinnen om schade aan de gootsteen te voorkomen.