Oorlog in mijn hoofd: PTSS uitgelegd

Last Updated on: 12th juli 2022, 01:45 pm

Steeds meer oorlogsveteranen komen terug met oorlog in hun hoofd. Ze hebben last van heftige herbelevingen van wat zij hebben meegemaakt in het oorlogsgebied. Eenmaal bij de psychiater komt de diagnose: Post Traumatische Stress Stoornis. 

Wat is PTSS?

PTSS is een stoornis die kan ontstaan als gevolg van een ingrijpende en nare gebeurtenis, zoals oorlog, seksueel misbruik of mishandeling. Militairen die op uitzending zijn geweest hebben een traumatische gebeurtenis meegemaakt, zoals beschoten worden, menselijk leed of doden binnen de eigen eenheid. PTSS hoeft niet direct te ontstaan na de uitzending, maar kan ook getriggerd worden door een andere ingrijpende gebeurtenis, zoals een ontslag of een overlijden binnen de kennissenkring. Deze heftige gebeurtenis kan gevoelens terughalen die ook ervaren zijn op uitzending en daardoor PTSS triggeren. 

Hoe uit PTSS zich bij militairen? 

PTSS kan zich op verschillende manieren uiten bij militairen. Zo kunnen zij herbelevingen hebben, situaties vermijden, negatieve gedachten hebben en zich prikkelbaar uiten. PTSS kan het dagelijks leven van een ex-militair dus ernstig beïnvloeden. Als deze militair door vermijding niet meer naar drukke plaatsen wil, kan hij bijvoorbeeld zijn sociale contacten niet onderhouden. Daarom is het wenselijk om snel met de behandeling te starten. 

Behandeling PTSS

Allereerst moet er diagnostisch onderzoek gedaan worden door een professional. Als de diagnose PTSS vastgesteld is, wordt er gestart met psychotherapie, eventueel aangevuld met medicatie. Hoewel de behandeling effectief is, pakt het alleen de symptomen aan en niet de oorzaak van het probleem, het trauma. Vaak kunnen militairen hier niet bij komen met reguliere psychotherapie. Er wordt oppervlakkig ingegaan op de herinneringen en de écht nare herinneringen blijven achter slot en grendel, waardoor de therapie niet zo effectief is. 

Alternatieve medicatie

Sinds 2010 wordt er onderzoek gedaan naar alternatieve therapieën en medicatie en dan vooral naar de invloed van MDMA op het huidige behandelplan. De werkzame stof in MDMA zorgt er namelijk voor dat militairen zich gemakkelijker kunnen openstellen voor emotionele ervaringen. Het reduceert angstreacties en creëert een gevoel van veiligheid. Daardoor kunnen militairen in hun therapiesessie eindelijk bij het daadwerkelijke trauma komen, erover praten en dit verwerken. Waardoor er maar drie sessies nodig zijn om ruim tachtig procent van de patiënten via MDMA van hun klachten af te helpen. Blijvend. 

Plan B

Hoewel MDMA bijzonder effectief is, heeft het ook ernstige bijwerkingen. Zo heeft het een hoge neurotoxiciteit en is het erg verslavend. Daarom wordt er al jarenlang intensief onderzoek gedaan naar een alternatief voor MDMA met een lagere neurotoxiciteit. Een bekend voorbeeld is 6-apb. De research chemical 6-apb heeft dezelfde effecten als MDMA, maar biedt dus minder bijwerkingen. Of dit op de lange termijn ook het geval is, moet nog onderzocht worden op grote schaal. 

Het positieve aan MDMA is dat militairen eindelijk af kunnen komen van de oorlog in hun hoofd en blijvend resultaat ervaren. Hopelijk binnenkort ook zonder ernstige bijwerkingen.