Is koffie gezond? Voordelen en nadelen op een rij

In Nederland drinken we veel koffie, maar is het nu gezond of kan je beter een bakje koffie overslaan? Wij zochten het voor je uit. 

Veel mensen vragen zich af of koffie wel zo gezond is voor ons. Zo zullen er mensen zeggen dat twee of drie kopjes koffie per dag geen kwaad kunnen. Anderen drinken er meer dan 5 en maken zich totaal geen zorgen. Maar er zijn ook mensen die zeggen dat je koffie beter helemaal niet kan drinken. Wij zijn op onderzoek uitgegaan en hebben gekeken of koffie wel of niet gezond is voor ons. 

Voordelen van het drinken van koffie:

De reden dat je waarschijnlijk bij dit artikel terecht bent gekomen is dat je wil weten of koffie gezond is. Nu hebben wij 7 voordelen gevonden voor het drinken van koffie. Deze hebben we voor je op een rij gezet. 

#1 Zuiver water 

Het drinken van koffie zorgt ervoor dat je zuiver water binnenkrijgt. Misschien wel beter water dan je normaal drinkt. Want barista’s zorgen ervoor dat zij zuiver water gebruiken bij het koffiezetten of gebruiken waterfilters van eccelelnte. Zo krijg je dus altijd bronwater binnen als je koffiedrinkt. Ongeloofwaardig?

#2 Cafeïne 

Grote kans dat je dit leest en denkt: maar cafeïne kan toch niet positief zijn!? Natuurlijk wel! Cafeïne is een natuurlijke vorm voor een oppeppertje. In de meeste oppeppende middelen is dan ook cafeïne verwerkt. Niet per se slecht voor je dus. 

#3 Antioxidanten 

Plantaardig eten is goed voor je. Extreem veel verschillende onderzoeken hebben uitgewezen dat antioxidanten in bijna alle plantaardige voedingsstoffen zitten. Antioxidanten zorgen er eigenlijk voor dat je immuunsysteem wordt versterkte en jij beter kan tegen bepaalde gifstoffen. Wil je meer weten over goede koffie en het maken van de beste koffie? Klik hier voor meer informatie.

#4 Spierpijn verminderen 

Wist je dat het drinken van koffie ervoor zorgt dat je minder spierpijn hebt na het sporten. Tijdens verschillende onderzoeken hebben ze mannen een kleine dosis cafeïne in laten namen voor het sporten. Een andere groep niet. Wat bleek? De groep die het wel had gekregen had minder last van spierpijn na de training. 

#5 Minder kans op depressies 

Over de hele wereld kampen steeds meer mensen met depressies. Dit grote probleem kan gedeeltelijk verholpen worden door koffie. Dit is natuurlijk niet de ultieme oplossing, maar kan helpen bij de bestrijding. Door koffie te drinken maak je namelijk dopamine aan. Dit gaat depressie tegen. 

#6 Afvallen 

Nu is het niet zo dat als je meer koffie drinkt je flink zal afvallen. Maar koffie kan wel degelijk helpen bij het proces. Zo zit er in een bak koffie maar 1 kilocalorie. Dit terwijl er in een glas cola vele malen meer zit. Daarnaast helpt het ook nog bij het verhogen van je stofwisseling waardoor je minder calorieën opslaat.

#7 Gezelligheid 

Een kop koffie zorgt voor meer gezelligheid in een ruimte. Het is bewezen dat er in een ruimte meer gelachen wordt dan wanneer er water wordt gedronken. Het maakt dus dopamine aan en dit heeft invloed op iedereen. 

Hoeveel koffie is gezond? 

Koffie is niet alleen maar goed. Zo is te veel koffie zelfs slecht voor je. Het kan zorgen voor meer angst en je kan hierdoor meer spanning opbouwen in je lichaam. Daarnaast kan koffie laxerend werken. Dat is de reden dat je vaak na een kop koffie ook naar het toilet moet. Dus drink koffie, maar net als met alcohol, met mate!