Incontinent worden als man zijnde – alles wat je moet weten

Last Updated on: 30th januari 2023, 08:53 am

Incontinent is iets wat iedereen kan overkomen. Het is dan ook een echte misvatting dat met name vrouwen er last van krijgen. Ook als man zijnde is het mogelijk om klachten te ondervinden aan incontinentie. Veel mannen schamen zich hier toch een beetje voor, terwijl dit in feite helemaal niet hoeft. Om je een hoop zorgen te besparen heeft het team van Tena Men besloten om je vandaag op weg te helpen. In dit artikel laten wij je namelijk alles zien wat je moet weten over incontinentie als man zijnde!

Wat is incontinentie eigenlijk?

Goed, laten we eens beginnen bij het begin. Wat houdt incontinentie in vraag je je af en wanneer is het noodzakelijk om Tena incontinentiemateriaal te dragen? Incontinentie is ook wel het onvermogen om je blaas op de juiste manier onder controle te houden. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat je lekt bij het hoesten of het sporten, maar ook dat je vaker de aandrang hebt om te moeten plassen. Deze verschillende vormen van incontinentie kunnen worden veroorzaakt door verschillende factoren, vaak is de oorzaak dan ook niet zo heel makkelijk vast te stellen.

Problemen met de prostaat

Een van de meest voorkomende oorzaken van incontinentie bij mannen die je gelukkig wel goed kan herkennen en ontdekken is een vergrote prostaat. Bij problemen aan de prostaat kan dit zorgen voor blaas- en plasbuisproblemen in het menselijk lichaam. Ook prostaatkankerbehandelingen, zoals bestraling en chirurgie, kunnen tot incontinentie leiden. Mocht je problemen hebben met plassen dan is het mogelijk om een bezoekje te brengen aan de huisarts. Middels een kort en geheel pijnloos prostaatonderzoek kan worden gekeken of je prostaat wellicht is opgezet. Aan de hand van deze controle stel je samen met de arts een behandelplan op.

Klap voor het zelfvertrouwen

Incontinentie kan zowel fysiek als emotioneel een probleem zijn voor mannen. Veel mannen schamen zich voor hun aandoening en willen er dan ook niet zo graag met hun arts of partner over praten. Dit kan ervoor zorgen dat je de behandeling mist die je wel nodig hebt, waardoor je juist weer meer klacht krijgt. Veel mannen voelen zich hierdoor onzeker, met als gevolg dat hun zelfvertrouwen en gevoel van eigenwaarde een flinke klap kan oplopen. Het is belangrijk om te onthouden dat incontinentie een veel voorkomende en behandelbare aandoening is. Het is dan ook niet iets waar je je voor hoeft  te schamen. Zolang je de juiste behandeling volgt krijg je binnen no time weer controle over de blaas.

Het mag duidelijk zijn dat incontinentie niet iets is waar je je druk over hoeft te maken. Vaak is er een logische oorzaak die aan de klachten ten grondslag ligt. Door een bezoekje te brengen aan je huisarts weet je zeker dat ernstige oorzaken uitgesloten kunnen worden. Dankzij Tena incontinentiemateriaal is het gelukkig mogelijk om ondanks je klachten toch gewoon je dagelijkse bezigheden op te kunnen pakken!