Elektrisch rijden: het rijden van de nabije toekomst

Last Updated on: 31st januari 2023, 08:22 am

Al voor een flink lange periode wordt er gezocht naar alternatieve voor het rijden op fossiele brandstoffen. Hebben we het over fossiele brandstoffen dan hebben we het over rijden op diesel, benzine of LPG. Stoffen die uit de aarde worden gehaald. En stoffen die op een dag op zullen zijn. Uiteraard wordt er al een flinke tijd elektrisch gereden. Maar rijden we straks allemaal op elektriciteit? In deze blog hebben we het over het rijden van de nabije toekomst. Lees je mee? 

Elektrisch rijden is misschien niet meer nieuw. Het wordt wel steeds meer populair. Wat inhoudt dat steeds meer mensen ervoor kiezen om een elektrische auto te gaan rijden. Had je eerder alleen nog meer hele dure elektrische auto’s, zie je nu dat ook de meer mainstream merken met een elektrisch model op de markt. Komen. Zoals de elektrische auto smart #1

Wat is een elektrische auto?

Laten we eerst even bij de basis beginnen. Want wat is een elektrische auto nu eigenlijk precies? Het is een auto die niet langer meer rijdt op basis van benzine of diesel. Maar dus rijdt op basis van elektriciteit. Je kan het zien als een auto met een gigantische batterij. Deze kun je opladen waardoor je kilometers kan maken. Er zijn elektrische auto’s die volledig op elektriciteit rijden. Maar ook hybride auto’s. Deze rijden deels op elektriciteit en nog deels op benzine of diesel. 

Tegenwoordig komen de elektrische auto’s veel verder dan de eerste modellen. Zo kunnen de meeste elektrische auto’s al wel 350 kilometer halen met een volle accu. De smart #1 Premium kan bijvoorbeeld tot wel 440 kilometer rijden met een volle accu. Uiteraard ligt het er dan ook aan hoe zuinig je rijdt en of je bijvoorbeeld met een caravan erachter rijdt. 

Hoe duurzaam is een elektrische auto? 

De meest gestelde vraag over een elektrische auto is misschien wel: hoe duurzaam is een elektrische auto? Als we kijken naar de toekomst dan weten we één ding zeker: fossiele brandstoffen moeten zoveel mogelijk vermeden worden. Daarom is een elektrische auto zeker al een meer duurzame keuze. Dus is een elektrische duurzaam heel erg duurzaam is? Dat is afhankelijk van een aantal factoren. Allereerst is het belangrijk hoe de stroom is opgewekt. Heb jij jouw eigen laadpaal en gebruik je zonnepanelen? Dan is het duurzamer dan wanneer jij stroom gebruikt waarvoor alsnog het milieu is belast. Denk aan grijze stroom, want hiervoor zijn alsnog fossiele brandstoffen gebruikt. 

Daarnaast is het maken van een elektrische auto belastend voor het milieu. In de elektrische batterij zitten grondstoffen die ook weer schaars kunnen zijn. Daarom is het ook goed om je beseffen dat we allemaal in de toekomst langer met onze auto’s moeten en kunnen doen. Enkel dat kunnen we de voordelen van een elektrische auto ook op langer termijn ervaren. En kun je ook daadwerkelijk bijdragen aan het milieu. 

Dus kort gezegd: is een elektrische auto duurzaam? Elektrisch rijden is de meest duurzame manier van autorijden. Mits je er ook op let hoe de energie voor het opladen van de accu is opgewekt. 

Wil je meer weten over een laadpaal voor thuis? Bekijk dan ook even dit artikel!