Hoe werkt kopen op afbetaling?

Als je niet in één keer een prijzige televisie, elektrische fiets of auto kunt betalen dan is er de optie om dit in termijnen te doen. Het lijkt voordelig dat je meteen gebruik kunt maken van het product, maar dat is te mooi om waar te zijn. Het kopen op afbetaling kost je namelijk uiteindelijk meer geld dan de som die je normaal gesproken direct zou moeten afrekenen. Wij vertellen je hoe het zit in dit artikel.

Hoge rente bij kopen op afbetaling

Als je iets koopt op afbetaling dan betaal je in maandelijkse termijnen af. In deze termijnen is ook een bedrag aan rente opgenomen. Dat is de vergoeding die je betaalt voor het product waar je al gebruik van maakt, maar welke je dus nog niet volledig hebt betaald. Deze rente kan hoog oplopen en dat houdt in dat je onder de streep (en dus aan het einde van de afbetalingsperiode) duurder uit bent dan als je meteen zou hebben afgerekend. 

Geld lenen 

Soms heb je iets echt nodig maar kun je het dus niet direct betalen. Het beste is natuurlijk dat je ergens een spaarpotje hebt welke je kunt aanspreken, maar dat is lang niet altijd het geval. Naast kopen op afbetaling is er de optie om een lening af te sluiten. Bij een partij aan Findio, of bij een bank ben je hiervoor aan het juiste adres. De rente is hier een stuk lager dan bij het kopen op afbetaling.

Doorlopend krediet

Bij een doorlopend krediet staan de looptijd en de rente niet vast en kun je geld lenen tot aan een vooraf afgesproken kredietlimiet. Het geld dat is afgelost kun je later weer opnemen en dat weer tot aan dat limiet. Omdat het doorlopend krediet door blijft lopen tot een bepaalde leeftijd kun je er dus hele erg lang aan vastzitten. Sommige partijen, zoals Findio, kiezen er om deze reden voor om het doorlopend krediet niet meer aan te bieden. Je bent dan dus binnen afzienbare tijd weer schuldenvrij. Er zijn overigens nog wel banken en financieringsmaatschappijen die het doorlopend krediet wel aanbieden. 

Persoonlijke lening

Als je een persoonlijke lening afsluit, bijvoorbeeld voor een autofinanciering, dan is dat een verstandige keuze. Je bespreekt van te boren de rente, het maandtermijn en de looptijd. Je weet dus precies waar je aan toe bent. Je kunt de looptijd van de lening afstemmen op de verwachte levensduur van het betreffende product. Je betaalt dus niet meer voor het product als je er geen gebruik meer van maakt.