woman taking selfie

Hoe voorkom je pijn of irritatie aan de oren door oorbellen dragen?

Last Updated on: 16th februari 2023, 09:54 am

Oorbellen zijn prachtige sieraden! Maar hoewel het gezegde luidt ‘Wie mooi wil zijn, moet pijn lijden’, hebben we toch liever dat we geen last ervaren van het dragen van oorbellen. Helaas kunnen de oren al snel gaan irriteren. Wat kun je doen om dit te voorkomen? Lees verder voor praktische tips!

Juiste materiaalsoort

Kies voor de juiste materiaalsoort! De huid bij je oor raakt namelijk geïrriteerd als je voor ‘nepmaterialen’ kiest. Dit is dan misschien wel de goedkoopste keuze, maar zeker niet de beste. Je zit goed met edelmetaal, waaronder goud, rhodium of platina. Ook zilver is geschikt, zoals 925 sterling zilver. Mocht je eerder hebben ervaren dat sieraden groen afgeven, is dit voortaan gelukkig ook verleden tijd. Nog een reden om over te stappen dus. Met de juiste materiaalsoort zien oorbellen er veel stralender uit! Draag bijvoorbeeld gouden creolen met trots, omdat dit echte topstukken zijn in je sieradenverzameling.

Lichtgewicht oorbellen

Het gewicht van oorbellen kan ook een rol spelen bij het comfort. Zijn de oorbellen die je draagt heel zwaar? Dan gaan je oorlellen naar beneden hangen bij het dragen. Een tijdje kan dit wel, maar na verloop van tijd gaat het toch pijn doen. Dat niet alleen: het kan zelfs je oorbelgaatje uitrekken, wat er niet zo fraai uit komt te zien. Zelfs als je niet zo gauw last hebt van het gewicht van oorbellen, is het dus onverstandig om dit type oorbellen te dragen. Kies daarom voor lichtgewicht oorbellen. Deze zijn er steeds vaker te vinden, zelfs als je grote statement pieces wilt dragen! Oorbellen kunnen tegenwoordig namelijk van innovatieve materialen worden gemaakt, die soms zelfs haast niets wegen. En met kleine, minimalistische stekers of ringetjes zit je natuurlijk sowieso goed: deze designs zijn eigenlijk altijd lichtgewicht.

Geen clips, maar stekers

Draag je clips als oorbel, die je om je oorlel klemt? Ook dit kan al gauw gaan irriteren, omdat zo’n clip eigenlijk veel te strak om je oor zit. Met name vintage oorbellen kunnen zo’n clip hebben. Dit komt eigenlijk uit de tijd dat nog lang niet iedereen oorbelgaatjes liet schieten. Tegenwoordig is dit natuurlijk heel anders: een heleboel mensen hebben juist wel zulke gaatjes. Mocht je deze nog niet hebben, dan kun je hier eenvoudig voor zorgen – bijvoorbeeld bij een juwelier. Het is maar een kleine ingreep! Vervolgens kun je altijd oorbellen met een steker dragen, die je aan de achterkant dichtmaakt. Dit heeft veel minder impact op het oor, wat het dragen van oorbellen dus een stuk comfortabeler maakt. Je favoriete gouden oorbellen kun je op die manier urenlang of zelfs wel dagenlang achtereen dragen. Dat is uiteraard wel zo ideaal!

Oorbellen schoon houden

Tot slot kan je oor gaan irriteren als de oorbel niet goed schoon is. Maak je oorbellen van tijd tot tijd schoon, zeker als je ze non-stop draagt. Daarmee voorkom je dat je oorlel gaat ontsteken! Als dat eenmaal zo ver is, kan het lang duren voordat je oor is hersteld. Gebruik wat shampoo of een zoutbadje: er zijn verschillende manieren van reinigen. Vervolgens draag je je sieraden weer met extra veel plezier!