Hoe richt ik mijn tuin efficiënt in. Zo krijg je meer uit elke meter.

Niet iedereen beschikt over een groot stuk land om zijn huis heen. Toch betekent dit niet dat dat je jouw tuin(tje) moet verwaarlozen. Er zijn genoeg handige tips en tricks om jouw tuin om te toveren tot een fijne plek. Zo kan je deze zomer heerlijk vertoeven samen met vrienden. Inspiratie nodig? Lees dan de onderstaande tips en benut elke meter van jouw (vierkante) tuin zo efficiënt mogelijk.

 

Gebruik andere vormen

Doordat de meeste tuinen een vierkante en rechthoekige vorm hebben, houden veel mensen ook die vorm aan om hun tuin in te richten. Toch is dit niet per se heel efficiënt, want ondanks dat je hierdoor zo weinig mogelijk ruimte gebruikt, komt je tuin heel hokkerig en benauwend over. Dit is het effect waar we juist niet voor willen gaan. Gebruik dus daarom ook andere vormen in je tuin. Ga voor een ronde loungeset of plant je bloemenperk in andere vorm.

De lengte

Houd de lengte van je tuin als richtlijn aan. Wanneer je een kleine tuin hebt, is het de truc om deze optisch groter te laten lijken. Dit doe je door in de lengte van je tuin te gaan werken. Leg bijvoorbeeld een bloemenperk van het begin tot het einde van je tuin aan of plaats een lange schutting.

Tuinmeubelen

Kies niet per se voor kleine tuinmeubelen omdat je nou eenmaal een kleine tuin hebt. Hierdoor wordt je tuin juist rommeliger en oogt het krapper. Kies voor grote tuinstoelen en wees niet bang om verschillende stijlen te combineren. Benieuwd naar het aanbod tuinstoelen? Oriënteer je dan is op je  gemak online.

Dimensie

Creëer dimensie in je tuin door met verschillende hoogtes te werken. Plaats bijvoorbeeld bomen of struiken in verschillende hoogtes of werk met verschillende verkappingen of schuttingen. Door met verschillende hoogtes te werken, lijkt je tuin veel dieper dan hij daadwerkelijk is.

Speelsheid

Zorg dat je mensen afleidt van het feit dat je tuin heel klein is door je tuin speels in te richten. Werk bijvoorbeeld met verschillende soorten bestrating, kies voor contrasterende materialen of plaats alles diagonaal. Door al deze ‘gekkigheden’ valt de daadwerkelijke oppervlakte van je tuin niet echt meer op.