Hoe kies je de beste rode Rioja wijn?

Rioja is er zo een. Zo’n naam van een gebied of streek waarbij iedereen gelijk denkt aan wijn. We kunnen zelfs wel stellen dat Rioja wijn Spanje als wijnland op de kaart heeft gezet. Rode wijn kopen die uit Rioja komt, is – bijna – zonder risico, want bijna elke wijn die er vandaan komt is lekker. Met deze tips weet je nog beter wat je moet kiezen om van een fantastisch glas Rioja verzekerd te zijn.

Het wijngebied Rioja is voornamelijk bekend om haar rode wijnen. De druif die veruit het meest gebruikt wordt voor het maken van die wijnen, is de Tempranillo. Ruim vijftig procent van de wijnbouwgrond is aangeplant met dit ras. Alhoewel de druif eigenschappen heeft die fantastische wijnen kan voortbrengen, zorgt het feit dat de druif zich snel ontwikkeld ervoor dat Tempranillo bijna altijd gemengd wordt met een andere druif, vooral om het bewaarpotentieel te vergroten.

Kwalificering: wat zit er in een fles Rioja?

De bodegas (Spaanse wijnhuizen) in Rioja moeten zich houden aan wettelijke rijpingsperiode voor hun wijnen en daar horen kwalificeringen bij. Dus wil je Rioja wijn kopen, kijk daar dan naar. Is het een Rioja Crianza? Dan is het een wijn die drie jaar na de oogst op de markt gebracht wordt en ten minste 12 maanden op eikenhout gerijpt heeft plus enige tijd op fles. Na de Crianza komt de Reserva, die hebben wat langer gerijpt; ze mogen niet vóór het vierde jaar na oogst verkocht worden en moeten minimaal twaalf maanden op hout en 24 maanden op fles gerijpt worden.

Rijpen op hout

Rode wijnen uit Rioja zijn enorm geschikt om op hout te rijpen. De kenmerkende geur van deze wijn, vol vanille en specerijen, is daarvoor een groot deel aan te danken. Decennialang waren vaten van Amerikaans eiken favoriet onder wijnmakers in de Spaanse wijnstreek. Maar sinds enige tijd kiezen de bodegas steeds vaker een andere weg en besluiten ze de houtrijping achterwege te laten en rode wijnen met een meer fruitige stijl te maken.

Er is ook wit!

Ja, Rioja is beroemd geworden daar haar rode wijnen. Daardoor worden de witte wijnen uit deze streek soms vergeten. Zonde! Want witte Riojas zijn enorm lekker. Een witte Rioja kan gemaakt worden van witte druivenrassen als Macabeo, Albariño, Verdejo en Viura. Ook witte Rioja wijnen worden vaak op hout gerijpt. Dat geeft ze naast frisse tonen van wit fruit als peer en perzik ook dat subtiele vetje in de mond en die hint van vanille in de neus.