Hoe die biertjes je sixpack in de weg zitten

Verdomme nog aan toe, wat zijn biertjes en andere alcoholische versnaperingen toch lekker. Niet alleen de smaak, maar ook het gevoel is heerlijk. En dat je avond er vaak ook nog leuker door wordt, maakt alcohol één van de grootste verleidingen waaraan jij regelmatig wordt blootgesteld. Helaas heeft alcohol veel invloed op het krijgen en onderhouden van een fit lichaam en zorgt het goedje dat je lastiger afvalt.

Alcohol droogt je uit, maakt je dikker, belemmert herstel en daarmee dus ook spiergroei; wat vaak juist het doel van trainen is. Alcohol is dus altijd een lastig verhaal en vaak de oorzaak waardoor mannen hun sportieve ambities niet halen of laten varen.

Helaas is de alcohol boven sport prioriteren extra ongunstig voor jouw lichaam. Van die suikers en calorieën nemen die plooien om jouw middel alsmaar toe, terwijl jouw stofwisseling met de jaren ook niet bepaald sneller wordt. Het gevolg: bijna alle mannen van middelbare leeftijd ontwikkelen op den duur een buikje. Ook zij die sporten.

Alcohol en fitness

Maar dat buikje komt toch echt niet alleen door drank? Nee, zeker niet. Het dieet is juist hetgeen dat voor veel perikelen rond de middel zorgt. Alleen hierbij is er vaak ook sprake van een vicieuze cirkel: als je al niet fit bent, ben je eerder geneigd je hiernaar te gedragen en ga je vaker overboord met voeding en alcohol. Andersom geldt ook: als je al een gezonde levensstijl hebt – en deze belangrijk voor je is – is de kans ook groot dat jij je niet te buiten gaat met alcohol.

Sociale druk

Los van de vicieuze cirkels en gedachtekronkels die we hebben, is er nog een factor die meespeelt. Want misschien wil jij wel heel graag gezond eten en sporten, maar lukt het je simpelweg niet om ‘nee’ te zeggen tegen anderen. Groepsdruk en stiekeme zin in het drankje zelf, creëren situaties waar je een behoorlijke ruggengraat voor nodig hebt om niet onder de verleiding (en druk) te bezwijken. Zo kies je toch maar weer voor het glas waar je van geniet in plaats van het lichaam waar je droomt. Kortetermijnwinst lijkt in veel gevallen namelijk de makkelijkste en meest belonende optie.

Helaas zul je voor dat sixpack juist een langetermijnvisie moeten ontwikkelen en zul je obstakels als alcohol niet alleen moeten, maar ook willen minderen. Of idealiter nog: zelfs compleet verbannen. Wanneer je eenmaal succesbeleving begint te ervaren, daalt die verleiding van alcohol aanzienlijk. Ja echt waar. Je hebt namelijk een groter doel voor ogen dan kortstondig genieten.

Nu wil je uiteraard het liefst horen dat dit een weg is die alsmaar makkelijker wordt. Helaas is dat niet het geval. Je zult niet alleen jezelf moeten overtuigen van het feit dat je niet drinkt, maar ook jouw omgeving.

In jouw omgeving word je al snel als “ongezellig” gezien als jij de enige bent die niet drinkt. Wanneer jij jouw omgeving echter hebt overtuigd dat dit iets is waar jij helemaal voor gaat en dat ze je niet meer hoeven over te halen, dan kun je daaruit concluderen dat jij jezelf ook volledig overtuigd hebt. Bovendien zal niemand jou dan meer lastig vallen.

Zo zie je maar weer: elk nadeel heb zijn voordeel. En dat is de weg naar succes. Kortom: het glas, of het lichaam? De keus is aan jou. Allebei is mogelijk, maar het tweede is eenvoudiger zonder het eerste.