Hebben mannen een goed beeld van hun bedprestaties?

Onderzoek heeft uitgewezen dat mannen zichzelf gemakkelijk overschatten. Ze zullen eerder de welbekende instelling van Pippi Langkous hebben: “Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan”. Vrouwen zijn van nature meer geneigd om zichzelf naar beneden te halen (waarvan de oorzaak overigens ook grotendeels cultureel bepaald kan zijn, want de maatschappij verwacht ook dat vrouwen zo handelen) en zichzelf te bekritiseren. Maar hoe zit dit binnen de slaapkamer? Hoe ervaren mannen hun eigen bedprestaties en wat voor cijfer geven ze hun eigen seksleven?

De grootste ergernissen van mannen

The Good Man Project deed onlangs onderzoek naar de grootste ergernissen van mannen in bed. Eén van die ergernissen bleek volgens onderzoek te zijn dat mannen niet altijd het initiatief willen nemen, maar het ook leuk vinden als hun mannelijke of vrouwelijke sekspartner dit doet. Ook bleek dat mannen zelf best onzeker kunnen zijn over hun geslacht en bedprestaties. Dit houdt dan in dat ze onzeker kunnen zijn over het uiterlijk van hun penis, maar ook of ze wel doen wat hun partner fijn vindt. Een andere onzekerheid van mannen bleek dat mannen het allesbehalve fijn vinden als hun partner onzeker is over zichzelf. Een zelfverzekerd persoon wordt door mensen nou eenmaal als aantrekkelijker ervaren dan een heel onzeker persoon.

Misstanden over mannen en seks

Volgens seksuoloog en psycholoog Esther Perel bestaan er heel wat misstanden over mannen en seks. Zo zouden te veel mensen denken dat mannen altijd staan te trappelen om te seksen en áltijd zin zouden hebben in seks. Net zoals vrouwen zijn ook mannen de ene keer wel hitsig, en de andere keren niet. Hiermee wordt er ook onterecht druk gelegd op mannen. Als mannen een keer geen zin hebben in seks, denken hun partners vaak gelijk: ‘oh ik doe iets verkeerd, ik ben niet slank/knap/leuk genoeg, anders had hij wel zin gehad. Dit is een mythe waar niet alleen vrouwen, maar ook mannen zelf een einde aan moeten maken. Iedereen heeft wel eens geen zin in seks en dat is hartstikke gezond.

Mannen en cijfers

Uit onderzoek van kenniscentrum seksualiteit Rutgers bleek na een onderzoek onder mannen tussen de 15 en 70 jaar dat 21% ‘ja’ antwoordde op de vraag of ze ooit wel eens voor seks hadden betaald. Op de vraag of ze dit ook in het afgelopen jaar nog hadden gedaan, zei slechts 4,2 procent van de mannen ja. De verwachting is dat een vijfde van de mannen dit ooit geprobeerd heeft, maar dit niet frequent doet.

Mannen over hun eigen bedprestaties

Hoewel mannen in de kleedkamer soms wel eens lijken op te scheppen over hun seksleven, blijkt dat mannen niet zo zeker zijn over hun bedprestaties als de meeste mensen denken. Net als elk ander mens hebben ook mannen hun eigen onzekerheden. Toch worden deze niet altijd uitgesproken en bestaan er veel taboes over mannen en seksualiteit. Zo zijn er veel mannen die een cockring gebruiken tussen de lakens, maar zullen ze daar niet snel voor uitkomen. Terwijl vrouwen het wel met hun vriendinnen hebben over hun nieuwste vibrator.