Misschien merk je bij jezelf dat je vaker gokt dan je zou willen. Vaak kan een gokverslaving ook opgemerkt worden door je omgeving. Bijvoorbeeld omdat je minder geld te besteden hebt of omdat je veel uren in casino’s doorbrengt. Wat de reden ook is, je wilt weten of je een gokverslaving hebt. In deze blog willen we je daar meer over vertellen.
Voordat we verder ingaan op het onderwerp willen we je even laten weten dat je door middel van een blog niet 100% kunt weten of je een gokverslaving hebt. Als je merkt dat je vaker gokt dan je zou willen of als je merkt dat externe factoren je gaan opbreken, zoals geldtekort of slaaptekort. Dan is het goed om professionele hulp te zoeken om de balans weer terug te krijgen in leven. Om van een verslaving af te komen is het prettig om een vangnet voor jezelf te creëren. Bijvoorbeeld door familie op de hoogte te stellen of door therapie te zoeken.
Gelukkig zijn er organisaties die zich specialiseren in begeleiding bij verslaving. Vaak werken hier mensen die zelf of in hun directe omgeving met verslaving te maken hebben gehad – of hier met een algemene altruïstische instelling vanuit een medische of sociale opleiding in terecht zijn gekomen. Hierbij is het belangrijk om op zoek te gaan naar een professionele partij. Ben jij op naar professionele hulp? Kijk dan eens op http://www.cacnverslavingszorg.nl/ Uiteraard zijn er ook andere partijen dan CACN die goede zorg leveren, maar doe goed onderzoek voor je met deze partijen besluit in zee te gaan.
Wat is een gokverslaving?
Wie regelmatig gokt loopt de kans om een verslaving te creeren. Dat komt omdat door gokken er meerdere stofjes vrijkomen in je hersenen. Het is spannend, want je kan tenslotte geld verdienen of verliezen. En als je eenmaal wint, dan wil je meer omdat er endorfine vrijkomt. Dit is een gelukshormoon. Hierdoor wil je steeds meer en ga je steeds meer inzetten. Je lichaam heeft simpelweg meer nodig. Op dit moment laat je dan verslavend gedrag zien. Je kunt niet meer stoffen en je geeft te veel geld uit. Steeds als je wat wint, zet je het weer in. Totdat je dat kwijt bent.
Professionele hulp
Gokken zorgt daarnaast voor spanning en opwinding. Ook hieraan kun je verslaafd raken. Vaak gaat een gokverslaving ook gepaard met een alcoholverslaving, omdat je steeds meer ernaast gaat drinken. Omdat je tegenwoordig ook veel online kan gokken, lijkt het aantal gokverslaafden juist te groeien. Het gemakt van gokken kan dus al vanaf huis gebeuren.
Als jij merkt dat je niet zonder gokken kan, of als je bijvoorbeeld depressief voelt wanneer je niet kunt gokken is het goed om professionele hulp te zoeken.