Garage ombouwen: alles wat je moet weten!

Je garage ombouwen is een van de snelste en meest betaalbare manieren om flexibele vloeroppervlakte aan je huis toe te voegen. Het kan de waarde van je huis aanzienlijk verhogen en deze verbouwing zal je een veelzijdige nieuwe ruimte geven die kan worden gebruikt als thuiskantoor, sportruimte of zelfs als logeerkamer.

Je garage kan vrijwel overal voor worden gebruikt, maar het is belangrijk dat je vanaf het begin duidelijk weet wat je einddoel is om het comfort en de levensduur van de nieuw ruimte te vergroten. Je moet eventuele isolatie toevoegen en voor goede ventilatie zorgen, zodat je het hele jaar door van de nieuwe ruimte kunt genieten. Mogelijk moet je ook nieuwe stopcontacten, ramen of toegankelijkheidsvoorzieningen toevoegen. Dit zijn niet altijd dingen die je zelf kunt doen en het is verstandig om hier de beste regionale vakspecialisten voor in te huren. 

Tot wat kun je een garage ombouwen?

Je kunt van alles met een garage doen. Hieronder beschrijven we zeven populaire ideeën om je te helpen je garage zo goed mogelijk te benutten.

Fitnessruimte

Sinds 2020 zijn fitnessruimtes in huis steeds populairder aan het worden. Je garage is hier een perfecte plek voor met genoeg ruimte voor een aantal verschillende apparaten.

Kantoor          

Steeds meer werken vanuit huis en daar is natuurlijk een kantoor voor nodig. Als je een kleinere garage hebt, kun je deze perfect ombouwen tot een kantoor zodat je je werk en persoonlijke leven wat gescheiden kunt houden.

Thuisbioscoop

Garages zijn over het algemeen vrij donker en het is dus de beste kamer om om te bouwen tot een thuisbioscoop. Hang er een televisie op of een groot wit doek met een projector, zet er een comfortabele bank en misschien een kleine koelkast in, en je hebt een heerlijke ruimte om van films te genieten.

Logeerkamer

Als je huis maar één of twee slaapkamers heeft, is een logeerkamer in de garage een geweldige oplossing. Je voegt hiermee niet alleen een extra slaapkamer toe, maar je geeft je gasten ook privacy. Bovendien kan de logeerkamer ook als kantoor of leeskamer worden gebruikt als je geen gasten hebt.

Speelkamer voor kinderen

Een speelkamer voor kinderen is niet alleen leuk voor hun, maar ook voor jou, omdat je dan niet meer overal in huis allemaal kleine speeltjhes hbet liggen! Kleuren, vormen en patronen zijn belangrijk in een speelruimte voor kinderen. Maak een mooie muurschildering, plaats opbergruimte voor al het speelgoed, zet een kleine tafel neer waar ze op kunnen knutselen en wat kleine stoelen of zelfs zitzakken.

Voor je echt begint aan het ombouwen van je garage, zijn er een aantal dingen die je oet doen om jouw nieuwe ruimte werkelijkheid te maken.

Kijk of je een vergunning nodig hebt

Als je gaat verbouwen, heb je soms een vergunning nodig. De gemeente waar je woont bepaalt in welke gevallen dit moet. Ga daarom voordat je aan het bouwproject begint naar de gemeente om te vragen of je een vergunning nodig hebt. En als dat het geval is, kun je ook het beste direct een aanvraag indienen, want het kan vrij lang duren voordat je de vergunning hebt.

Maak een plan

Als je je vergunning binnen hebt, moet je een goed plan maken. Je kunt dit zelf doen of een architect inhuren. Wat wil je precies doen met de garage? En wat moet er allemaal in komen om dat doel te bereiken? Denk niet alleen na over de inrichting, maar ook over zaken zoals stopcontacten en verlichting

Begin met isoleren

Garages zijn over het algemeen niet heel goed geïsoleerd, aangezien auto’s geen last hebben van lage temperaturen. Maar als je overdag tijd in deze ruimte wilt doorbrengen, moet je hier verandering in brengen. Als je dat niet doet, kunnen je energiekosten flink hoog worden, omdat je de ruimte probeert te verwarmen.

Ventilatie

Naast de isolatie is het ook belangrijk dat er ventilatiemogelijkheden zijn in de garage. Anders kun je condensatieproblemen, schimmel en andere problemen krijgen.

Elektriciteit

Veel garages hebben al elektriciteit, maar om er een functyionele ruimte van te maken zul je mogelijk wat meer stopcontacten willen plaatsen. Bovendien is het verstandig om een elektricien in te huren om te controleren dat alles veilig is.

Als je deze dingen allemaal hebt gedaan, kun je beginnen met het leukere deel van het verbouwen: het inrichten.

Door warme materialen te gebruiken zoals hout en vloerbekleding of tapijten kun je voorkomen dat je garage er nog steeds uitziet als een garage. Gebruik lichte kleuren om de ruimte groter te laten lijken en gebruik verlichting en meubels om het helemaal af te maken.