Een tweede auto: welke kosten komen hier bij kijken?

Last Updated on: 7th januari 2020, 03:19 pm

Elke week is het weer een logistieke puzzel wie de auto wanneer kan gebruiken. Dit zorgt voor een hoop gedoe en frustratie. Echter valt dit wekelijkse probleem vrij simpel op te lossen met de aanschaf van een tweede auto. Nu gaat de aanschaf van een tweede auto je niet in de koude kleren zitten en je wil dan ook niet voor onverwachte kosten komen te staan. Gelukkig ben je niet helemaal aan je lot overgelaten en hebben we speciaal voor jou alle kostenposten op een rijtje gezet.

De verzekering

We kunnen met zekerheid zeggen dat de verzekering toch wel de belangrijkste kostenpost is van je auto. De kosten van de verzekering hangen af van verschillende factoren. Denk bijvoorbeeld aan de soort auto, je rijervaring en je leeftijd. Laat je van tevoren dus goed adviseren bij een betrouwbare verzekeraar. Een aanrader is de autoverzekering van FBTO.

Het onderhoud

De auto moet regelmatig een Onderhoudsbeurt krijgen. De meest bekende Onderhoudsbeurt is de APK. De APK is tevens ook verplicht bij voertuigen. Tijdens de APK worden voertuigen gekeurd en wordt er gekeken of ze nog de weg op kunnen. Voertuigen die ouder zijn dan vijf jaar moeten elk jaar gekeurd worden. Een APK kost rond de 54,00 euro, maar wanneer er onderdelen van je auto vervangen moeten worden, zullen de kosten natuurlijk stijgen. Verder moet je altijd rekening houden met onverwachte reparatiekosten en schade. Zo kom je niet voor financiële verrassingen te staan. Ook moet je natuurlijk zelf je auto goed schoonmaken, met de daarbij komende kosten.

Vaste afschrijving

Hoe langer je de auto gebruikt, hoe meer hij in waarde daalt. Dit noemen we de afschrijving van een auto. Om een beter beeld te creëren, hebben we een rekenvoorbeeld. Wanneer je je auto voor 10.000 euro koopt en je verkoopt hem na vier jaar voor 6000 euro, dan is de afschrijving 4000 euro. Dit is 1000 euro per jaar. Ook deze kosten moet je dus meenemen in het kostenplaatje van je auto.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met FBTO.