an empty wooden sauna

Een sauna in eigen huis: is dit ook mogelijk voor mij?

Last Updated on: 14th juli 2022, 06:44 am

Het is voor veel mensen de ultieme droom. Een eigen sauna. Nooit meer naar de spa hoeven om ultiem te ontspannen, maar gewoon na een lange werkdag in je eigen sauna schuiven. Wie wil dat nou niet?

Hoewel steeds meer mensen deze droom uit zien komen, is een eigen sauna zeker niet voor iedereen weggelegd. Afgezien van het kostenplaatje moet het natuurlijk ook haalbaar zijn qua ruimte in huis. Bovendien moet je er rekening mee houden dat er mogelijk heel veel aangepast moet worden om de sauna te kunnen realiseren. Enkel een bezoekje aan de Saunakoning is dus niet voldoende. Hoewel dit natuurlijk wel dé plek is om inspiratie op te doen.

Ben je enorm nieuwsgierig of een sauna in eigen huis ook voor jou haalbaar is? Lees dan snel verder. In dit artikel vertellen we namelijk waar je precies op moet letten. 

Kan de sauna op een standaard stopcontact worden aangesloten?

Niet iedere sauna kan op een standaard stopcontact worden aangesloten. Dit hangt volkomen af van de kracht van de sauna. Bij de wat grotere sauna’s met een hoog vermogen is het noodzakelijk om deze op krachtstroom aan te sluiten. Dat is helaas niet in iedere woning mogelijk. In dat geval ben je dus al direct noodzakelijk om een stapje terug te doen of helemaal af te zien van het idee. Laat dit van tevoren dus goed uitzoeken en bespreek eventueel de verschillende opties met een elektricien. Veiligheid gaat immers boven alles.

In welke ruimte?

Het is het meest voor de hand liggend om een sauna in de badkamer te plaatsen. Helaas is dat qua ruimte zeker niet altijd mogelijk. Dat betekent gelukkig niet dat een eigen sauna helemaal niet meer mogelijk is. Wel moet er vervolgens wat creatiever gedacht worden. Er zijn bijvoorbeeld ook steeds meer mensen die de sauna in de tuin aansluiten. Wanneer je een kleine badkamer, maar een zeer grote tuin hebt, is dit dan ook een prima idee. Laat je wel adviseren over de verschillende mogelijkheden en of de sauna wel geschikt is om buitenshuis opgebouwd te worden. Dit is per sauna immers verschillend.

Waar koop je de sauna?

Ben je er over uit en weet je zeker dat je een sauna in of buitenshuis kunt laten plaatsen? Dan ontstaat natuurlijk het volgende dilemma: want waar koop je de sauna?

Er zijn heel veel verschillende aanbieders die sauna’s verkopen en zelf ook plaatsen. Het is tegenwoordig zelfs mogelijk om online een aankoop te verrichten. Koop je sauna online en je hebt deze zelfs binnen mum van tijd in huis. Toch klinkt dit misschien een beetje gek. Een sauna online kopen. Het is een flinke investering en je wilt natuurlijk ook het liefst deskundig advies krijgen. Zo weet je immers zeker of je de juiste beslissing neemt. Gelukkig betekent online kopen niet dat dit niet meer mogelijk is. De meeste webwinkels bieden het aan om gratis contact te leggen met één van de deskundigen. Zo word je stap voor stap geholpen om de perfecte sauna te vinden.