Duurzaam jouw dagelijkse ritjes maken

Het gebruik van elektrische fietsen is in de afgelopen jaren heel sterk toegenomen. In 2019 was bijna een vijfde van alle fietsritjes op een e-bike. In 2013 was dat nog 8 procent, in 2019 18 procent. Vooral voor ouderen of mensen met een verminderde conditie is dit bijvoorbeeld een uitkomst, omdat ze met minder moeite toch goed mobiel kunnen blijven! Ook is fietsen, in tegenstelling tot bijvoorbeeld autorijden, een duurzame optie! Geen uitstoot, geen benzine: goed voor het milieu dus! Maar wat kan je doen om je dagelijkse ritjes op de fiets nog duurzamer te maken? Wij zochten het voor je uit!

Elektrische componenten

Hoe duurzaam een elektrische fiets is, hangt af van een paar factoren. Als eerste ligt het aan de elektrische componenten van de fiets: in hoeverre deze vervangbaar zijn draagt veel bij aan de mate van duurzaamheid.  Wanneer een motor of accu ingebouwd zit in de fiets, zorgt dit er vaak voor dat de onderhouds- en reparatiekosten hoger zijn. Vaak hebben elektrische fietsen voor heren een groter frame dus meer plek voor de ingebouwde motor.  Doordat het hele frame dan opengemaakt of vervangen moet worden, is dit niet de meest duurzame optie. Wanneer je voor een fiets kiest met een los elektrisch element, hoef je alleen het element te vervangen wanneer deze stuk gaat, en blijft de fiets intact. Dit is dus zeker iets om over na te denken wanneer je de keuze moet maken voor welke fiets je wilt gaan!

Type motor

Het type motor is ook heel bepalend voor de levensduur, en dus de duurzaamheid, van de fiets. Er zijn verschillende opties op de markt. Een voorbeeld is de voorwielmotor. Voorwielmotoren zijn goedkoop in aanschaf, maar helemaal niet duurzaam. De hoge reparatiekosten staan niet in verhouding tot de aanschafprijs, waardoor deze fietsen vaak snel worden vervangen.

Middenmotoren zitten vaak in de fiets verwerkt waardoor vervangen lastig of onmogelijk is. Nieuwe of andere onderdelen passen ook vaak niet, waardoor het een dure grap kan worden. Daarnaast gaan de elektronische componenten van een E-bike met middenmotor vaak minder lang mee dan de fiets zelf.

Achterwielmotoren zijn vaak los van de fiets verkrijgbaar waardoor repareren en vervangen een stuk makkelijker is. Daarnaast zijn ze duurzamer en voordeliger in onderhoud dan voorwiel- en middenmotoren.  Er zijn veel verschillende opties verkrijgbaar dus, en ze hebben allemaal hun eigen voor-en nadelen.

Keuzes maken

Wanneer je een elektrische fiets wilt aanschaffen kom je dus voor een paar keuzes te staan. Wat vindt je het belangrijkst: uiterlijk, budget, kwaliteit of duurzaamheid? In principe is een elektrische fiets een ‘normale’ fiets met elektronische onderdelen. Hierdoor wordt de fiets aangedreven en kun je er met minder moeite harder op vooruit komen. Deze elektrische onderdelen hebben een eigen soort onderhoud nodig, net als reparatie, afvalverwerking en ze hebben ook een eigen levensduur. Kwaliteit is daarbij van groot belang. Sommige fietsen zijn wellicht goedkoper bij aanschaf, maar hebben veel vaker onderhoud nodig wat ook aardig in de kosten kan oplopen. Kies dus vooral wat voor jou het belangrijkste is en maak dan je keuze!