Dit zijn de verschillende soorten jack-kabels

Om gebruik te kunnen maken van audioapparatuur moet je het apparaat verbinden met een ander apparaat. Bij sommige apparaten kan dit via Bluetooth, maar vaak heb je er een speciale kabel voor nodig. Veel audioapparaten kun je koppelen met behulp van een tulp-stekker, maar niet ieder apparaat heeft hier een ingang voor. Denk in dat geval niet dat je het verkeerde apparaat hebt gekocht. Nee, want je kunt een audioapparaat namelijk ook vaak koppelen met behulp van een jack-kabel. Als je op zoek gaat naar zo’n kabel, ontdek je al snel genoeg dat er ontzettend veel mogelijkheden zijn. Om het voor jou allemaal wat duidelijker te maken, zetten we hier de verschillende soorten jack-kabels op een rijtje.

3,5 mm jack
Tijdens jouw zoektocht naar een geschikte jack-kabel kom je ongetwijfeld een 3,5 mm jack tegen. In tegenstelling tot veel andere kabels heeft deze kabel twee dezelfde, mannelijke connectoren. Zoals de naam al aangeeft, gaat hier om twee connectoren van 3,5 millimeter. Dit betekent logischerwijs ook dat je twee dezelfde ingangen nodig hebt. Heeft één van de twee apparaten geen 3,5 mm ingang? Dan betekent dit dat je er geen jack-kabel op aan kunt sluiten. In dat geval moet je een andere manier bedenken om twee audioapparaten met elkaar te verbinden.

Sommige partijen gebruiken in plaats van de naam 3,5 mm jack benamingen als mini jack of AUX. Als je niet bekend bent met dit soort kabels, denk je mogelijk dat het hier om twee verschillende soorten kabels gaat. Toch is dit niet het geval. Een mini jack en AUX zijn namelijk precies hetzelfde als een 3,5 mm jack. Laat je hierdoor dus niet in de war brengen.

Jack splitter
Het kan voorkomen dat je meerdere audioapparaten aan wilt sluiten op één apparaat met behulp van een jack-kabel. Veel mensen denken dat dit niet mogelijk is, maar dat is wel degelijk het geval. Naast een 3,5 mm jack kun je namelijk ook een jack splitter kopen. Deze kabel stelt jou in staat om meerdere apparaten met een jack-aansluiting met elkaar te verbinden. Een jack splitter wordt bijvoorbeeld vaak gebruikt om meerdere luidsprekers of hoofdtelefoons op één apparaat met een jack-ingang aan te sluiten.

Jack verloop
Wil je twee apparaten verbinden met een jack-kabel? Dan moeten ze allebei over een jack-ingang beschikken. Althans, dat denken veel mensen. Toch hoeft dit niet. Je kunt namelijk ook een jack verloop gebruiken. Deze kabel heeft twee verschillende connectoren. Zo kan de ene kant van de kabel bijvoorbeeld een 3,5 mm jack zijn, terwijl de andere kant een tulp-stekker is. Hierdoor kun je een apparaat met een jack- en tulp-ingang toch op elkaar aansluiten. Dit is overigens niet de enige jack verloop die je kunt kopen, want er zijn nog talloze andere opties.

Verschil in lengte
Het is je inmiddels duidelijk dat er verschillende soorten jack-kabels zijn. Koop daarom nooit lukraak zo’n kabel, maar zoek eerst uit welke je moet hebben. Ben je er inmiddels uit? Dan sta je mogelijk op het punt om de jack-kabel te kopen. Toch is dit niet het enige waar je op moet letten. Nee, want niet alle jack-kabels zijn namelijk even lang. Je kunt bijvoorbeeld een jack-kabel kopen met een lengte van 0,20 meter, maar er zijn ook jack-kabels te koop van 15 meter lang. Bepaal daarom eerst hoeveel lengte je ongeveer nodig hebt. Gebruik je de kabel om twee audioapparaten met elkaar te verbinden? Meet dan eventueel de afstand tussen de twee apparaten. Op basis hiervan kun je goed inschatten wat de beste lengte voor jouw jack-kabel is.