Als je al een tijdje last hebt van je rug zou het kunnen dat je te maken hebt met een hernia. Er zit dan een uitstulping van de kraakbeenring tussen twee wervels. Hierdoor kan een zenuw bekneld raken, wat resulteert in uitstralende pijn in je been en/of arm. Een hernia wordt tegenwoordig op meerdere manieren behandeld. Een operatie komt echter niet meer vaak voor als behandeling. Over de hernia behandeling lees je hieronder meer.
Voordat de behandeling van je hernia kan beginnen, moet eerst een diagnose plaatsvinden. Hiervoor kun je terecht bij een neuroloog in een ziekenhuis. Deze arts voert een paar lichamelijke tests uit, wat maar een paar minuten zal duren. Je kleding kun je ondertussen gewoon aanhouden. Eventueel is aanvullend onderzoek nodig, je wordt dan door de neuroloog naar de afdeling radiologie gestuurd. Er wordt dan een MRI-scan gemaakt van je rug. Vervolgens ga je direct terug naar de neuroloog, je krijgt dan de uitslag van je MRI-scan te horen. Samen met de neuroloog en een pijnbestrijder wordt vervolgens bepaald welke hernia behandeling het meest geschikt voor je is.
In de meeste gevallen start de behandeling van je hernia met het innemen van pijnstillers. Ook krijg je in de eerste weken oefeningen van je fysiotherapeut die je uitvoert om de pijn te verminderen. Bovendien krijg je het advies om altijd te blijven bewegen, zelfs als je pijn hebt. Je krijgt daarom te weten welke oefeningen je goed kunt doen en welke bewegingen je juist beter kunt vermijden volgens de fysiotherapeut. Het zou echter kunnen dat de behandeling van de hernia in je rug een injectie vereist. Dit wordt lokaal geplaatst binnen de aangedane zenuwwortel. In de injectie zitten corticosteroïden. Werkt deze behandeling niet? Mogelijk is een hernia operatie dan toch nog nodig, al wordt dit behandelingstraject zoveel mogelijk voorkomen.
Nadat je je behandeltraject hebt afgelegd, krijg je aan het einde nog een afsluitend gesprek met de neuroloog. Mogelijk worden er dan nog vervolgstappen genomen om ervoor te zorgen dat je helemaal geen last meer hebt van de rughernia. Het is echter altijd belangrijk om te blijven bewegen, terwijl je ook zeker de tips en instructies van je fysiotherapeut moet opvolgen. Doe dit dus niet alleen tijdens de behandeling van je hernia, maar ook nadat je er geen last meer van hebt. Bij vragen kun je bovendien contact opnemen met je huisarts of fysio.