5 Tips voor veilig verbouwen in eigen huis

De verbouwingsmarkt kent de laatste maanden hoogtijdagen. Dat kan volgens experts komen door meerdere factoren. Zo is het verbouwingsprogramma Kopen zonder Kijken ongekend populair en inspireert dit veel mensen om zelf ook aan het verbouwen te slaan, maar zou de coronacrisis ook hebben gezorgd voor een toename van het aantal verbouwingen. Mensen kijken namelijk kritischer naar hun huis dan ze eerst deden en zien eerder dingen die ze veranderd zouden willen zien. Als je zelf aan het verbouwen slaat, wat zijn dan beste tips? Wij zetten ze op een rijtje.

Zorg voor de juiste hulpmiddelen

Als je in de hoogte gaat werken, zorg dan wel dat dit altijd veilig gebeurt. Ga bijvoorbeeld niet werken aan het dak terwijl je op een gammele ladder staat – dat gaat geheid mis. Daarom is het belangrijk dat je gebruik maakt van veilige hulpmiddelen, zoals een rolsteiger.

Zorg voor schone lucht

Misschien sta je er niet bij stil maar vaak komen er bij een verbouwing veel chemicaliën kijken. Zo brengt het schilderen van een muur al een hoop giftige stoffen met zich mee. Daarom is het heel belangrijk dat je continu de de ruimtes in huis blijft luchten, omdat je anders de giftige stoffen blijft inademen en de lucht verder niet gezuiverd wordt. Het is sowieso verstandig om vaak in huis ramen of deuren open te zetten, in verband met de verspreiding van het coronavirus wat in de lucht kan circuleren.

brown and red house near trees

Bescherming voor je lichaam

Veilig verbouwen doe je eigenlijk maar op één manier: door jezelf goed te beschermen! Draag daarom stevige werkschoenen (het liefst met een versteviging), je handen door werkschoenen en draag een veiligheidsbril. Bezuinig hier absoluut niet op – je eigen gezondheid staat natuurlijk op nummer één.

Vermijd struikelgevaar

Als je struikelt over een kabel wat per ongeluk op de grond is blijven liggen, dan kun je erg lelijk terecht komen en in het ergste geval zelfs iets breken. Dat moet je natuurlijk ten alle tijden voorkomen. Een belangrijke tip om dit te voorkomen is om je werkplek altijd netjes op te ruimen, zodat je struikelgevaar voor jezelf én je collega’s voorkomt.

Kijk uit met samenwerken

Het is natuurlijk algemeen bekend, maar doordat het coronavirus nog steeds heerst, moet er zeker uitgekeken worden met samenwerken. Houd altijd voldoende afstand en was je handen!