Het water dat hier uit de kraan komt, kun je in principe prima drinken. Toch heeft niet iedereen hier een prettig gevoel bij. Je kunt in dat geval verpakt water kopen in de supermarkt, maar dit heeft een grotere impact op het milieu dan kraanwater. Gelukkig kun jij jezelf verzekeren van schoon water uit de kraan. De volgende 5 tips helpen je hier een handje bij.
1) Gebruik filters
In principe hoef je in Nederland zelf geen waterfilter te kopen, want waterbedrijven maken hier op grote schaal gebruik van. Toch vinden sommige mensen het fijn om zelf hun water te filteren. Hier zijn verschillende opties voor, zoals een membraamfilter. Deze filter – die je achter je watermeter plaats – haalt praktisch alle stoffen uit het water. Doordat er puur water overblijft, denk je misschien dat dit gezond is. Vergeet alleen niet dat je lichaam calcium en natrium nodig heeft. Deze stoffen zitten in ons kraanwater, maar dat is niet langer het geval als je een membraanfilter gebruikt.
2) Vermijd stilstaand water
Stilstaand water is een broedplaats voor de legionellabacterie. Denk niet dat het direct een probleem is als het water een paar dagen stilstaat, want dat is niet het geval. Legionella ontstaat vaak pas als het water minimaal een week niet heeft gestroomd. In de meeste huizen en gebouwen staat het water niet zo lang stil, maar tijdens een vakantie kan dit wel gebeuren. Laat kranen daarom eerst een tijdje doorlopen als je ze langere tijd niet gebruikt hebt. Je verkleint zo de kans op een legionellabesmetting.
3) Kook water voordat je het drinkt
Twijfel je aan de kwaliteit van water? Kook het dan eerst voordat je het consumeert. Doordat het water een temperatuur van honderd graden bereikt, leggen bacteriën, parasieten en virussen het loodje. Het is al voldoende om het water één minuutje te koken. Vergeet vervolgens niet om het water eerst af te laten koelen, want het is te heet om direct te drinken.
4) Laat controles uitvoeren
Een goede waterkwaliteit is belangrijk. Dit geldt niet alleen voor woonhuizen, maar net zo goed voor bedrijfspanden. Helaas hechten eigenaren van grote(re) gebouwen hier niet altijd waarde aan. Zonde, want dit kan op den duur gezondheidsproblemen veroorzaken bij mensen die gebruik maken van het water. Laat daarom controles uitvoeren, zoals wateranalyses. Naast inzicht in de status van de installatie krijg je ook advies over de situatie. Eventuele problemen kunnen hierdoor gericht verholpen worden.
5) Onderhoud grote drinkwaterinstallaties
Ziekenhuizen, kampeerterreinen en andere locaties met een hoog gezondheidsrisico worden door de overheid prioritaire locaties genoemd. Voor dit soort locaties is een legionella risico-inventarisatie en beheersplan verplicht. Tijdens een inspectie wordt bepaald of de installatie aan alle wetten en regels voldoet. Hiervoor wordt het gehele leidingnet geïnventariseerd. Na de inspectie bespreekt de inspecteur van dienst de resultaten met jou. Op basis van de inspectie wordt bovendien een legionellabeheersplan opgesteld. Hierin staat hoe je het legionellabeheer volgens de Nederlandse wet uit moet voeren. Houd jij je aan dit plan? Dan verklein je de kans op legionellabesmettingen.