Tegenwoordig kun je bijna alles via het internet. Een werkoverleg uitvoeren gaat via Zoom, je nieuwe kleren bestel je op een webshop, de manicure boek je online en zelfs veel e-learning cursussen kun je thuis, vanaf je laptop, volgen. Hoewel je natuurlijk zou willen dat je elke site en webshop kunt vertrouwen, is niet elke site betrouwbaar en bestaat er een kans dat je opgelicht zou kunnen worden. In dit artikel bespreken wij vijf verschillende indicaties waaraan je zou kunnen herkennen dat een siten iet helemaal betrouwbaar is.
De naam van het product staat vermeld in het webadres
Veel criminelen plaatsen de naam van het product of merk wat ze verkopen in hun webadres. Dat doet het namelijk een stuk beter in de google resultaten. Desondanks is het niet betrouwbaar. Denk bijvoorbeeld aan allstars2020.nl of bruineuggs.nl. Zie je zo’n product staan als url? Dan is het waarschijnlijker dat de site waar je op kijkt niet betrouwbaar is. Ook wanneer de naam van de webshop niet correspondeert met wat er in de adresbalk van de website staat, zou er een belletje moeten gaan rinkelen – foute boel!
Check de zwarte lijst
Goed, een echte zwarte lijst van alle sites in het algemeen bestaat niet, maar er is bijvoorbeeld wel een zwartelijst met onbetrouwbare casino’s. Ook van veel webshops bestaan er vergelijkbare lijsten zodat je gemakkelijk op internet kunt cheken of de desbetreffende webshop wel of niet bertrouwbaar zou zijn.
Keurmerk
Voordat je een product of dienst online bestelt, is het altijd slim om te kijken of de webshop of webwinkel in kwestie heeft aangegeven goedgekeurd te zijn door een bepaald keurmerk. Is dit niet het geval, dan is dat het eerste teken om níets aan te schaffen bij de website in kwestie. Zelfs al staat er wel een keurmerk vermeld, dan is het alsnóg slim om ook bij het keurmerk te checken, of deze webshop ook in hun register vermeld staat.
Contactgegevens nalopen
Je kunt snel doorhebben dat je met een foute website te maken hebt wanneer er geen of verkeerde contactgegevens vermeld staan. Wanneer er dan wat mis zou gaan met jou bestelling, wordt het vrijwel onmogelijk om contact te krijgen met de webshop in kwestie. Wanneer jij een product of dienst wat je gekocht hebt vervolgens niet geleverd krijgt, wordt de kans heel klein dat je je geld terug gaat krijgen.
Betalen met creditcard
Ook een verplichte betaling met creditcard kan een indicatie zijn dat de site waar je iets probeert aan te schaffen niet helemaal zuiver is. Zeker wanneer het ook verplicht is om een account aan te maken en je niet kan betalen als gast. Voldoet een website aan deze of meerdere indicatoren? Ons advies: koop er dan niets. Mocht je tóch iets besteld hebben bij een webwinkel die je heeft opgelicht, doe dan altijd aangifte bij de politie. Daarnaast is het ook mogelijk om te proberen geld terug te krijgen via jouw creditcardmaatschappij. Je kunt ook altijd klachten indienen en misschien dat het bedrijf in kwestie dan zelf met een tussenoplossing probeert te komen.