Wat moet je gelijk doen na aankoop tweedehands auto?

De kans is groot dat ook jij een keer een tweedehands auto hebt gekocht. Of deze nog een keer gaat kopen. In Nederland wisselen namelijk jaarlijks gemiddeld zo’n 1,5 miljoen gebruikte auto’s van eigenaar. Koop je een tweedehands auto, dan moet je direct een aantal stappen overnemen. Wil je weten welke? Lees dan snel verder.

Wat moet je gelijk regelen nadat je een tweedehands auto hebt gekocht?

Kenteken overschrijven

Koop je een auto dan moet deze ook op jouw naam gezet worden: je moet het kenteken overschrijven. Het is om verschillende redenen belangrijk om het kenteken van de door jou gekochte auto op naam te zetten:

  • Voorwaarde voor je autoverzekering is dat het kenteken op jouw naam staat.
  • Het is belangrijk dat duidelijk is van wie de auto is. In beginsel geldt dat de kentekenhouder de eigenaar van de auto is.
  • De kentekenhouder is bepalend voor wie wegenbelasting moet betalen.

Een kenteken overschrijven doe je gemakkelijk via een kentekenloket of een RDW-erkende garage. Of je doet het zelf digitaal.

Autoverzekering afsluiten

In Nederland is een autoverzekering verplicht. Een autoverzekering is verplicht gesteld, zodat eventuele schade die jij met jouw auto veroorzaakt altijd vergoed kan worden door de verzekering. Zo ondervindt degene die door jouw toedoen schade heeft verkregen geen last op het moment dat jij niet in staat bent om de schade te voldoen. Ga je een autoverzekering afsluiten, dan kan je kiezen uit verzekeringen met verschillende dekkingen:

  • WA-dekking Een verzekering met WA-dekking is het goedkoopste. Dit komt doordat de dekking het laagste is. Bij deze verzekering is namelijk alleen de schade verzekerd die jij veroorzaakt bij anderen. Denk hierbij aan schade aan andere auto’s, maar ook aan schade aan andere voorwerpen. Schade aan je eigen auto valt niet onder de dekking. Is schade aan jouw auto veroorzaakt door een ander, dan wordt deze vergoed door de verzekering van de ander.
  • Beperkt casco dekking Deze verzekering kent iets meer dekking dan de WA-verzekering. Schade die jij veroorzaakt bij anderen is gedekt, maar ook een aantal gevallen van schade aan je eigen auto. Een voorbeeld hiervan is ruitschade.
  • All risk dekking Tot slot is all risk de verzekering met de meeste dekking. Met deze dekking is ook je eigen auto verzekerd, zelfs als de schade is veroorzaakt door je eigen schuld. De premie van een all risk verzekering is het hoogste.

Welk type verzekering voor jou het beste is, hangt af van je eigen situatie. Zo is onder meer van belang wat de waarde is van jouw tweedehands auto.

De APK controleren

Zonder een geldige APK mag je niet rijden. Het is zelfs strafbaar. Ga je toch rijden, dan kan je een boete krijgen. Het is dan ook een goed idee om direct na aankoop van je tweedehands auto te controleren hoe lang de APK nog geldig is. Zo kan je tijdig een afspraak maken voor een keuring.