Last Updated on: 24th juli 2024, 11:49 am
IPA is al een aantal jaar hét biertje voor de liefhebbers. Kleine brouwerijen proberen zich te onderscheiden door de bitterste, creatiefste en gekste IPA’s op de markt te brengen, en er zijn hele festivals gewijd aan het ontdekken en proeven van dit extra bittere drankje. Interessante, dure IPA’s zijn nu zelfs terug te vinden bij de bieraanbiedingen van de (online) slijter. Wat is een IPA nu precies? En waarom heeft dit bier in korte tijd zoveel fans gekregen?
IPA is ouder dan je misschien denkt
IPA staat voor India Pale Ale. Lekker creatief vertaald is dat: ‘blond Engels bier uit India’. In de 19e eeuw had Groot-Brittannië tientallen kolonies over de hele wereld, waaronder Hindoestan: de gebieden die nu bij onder andere India, Pakistan en Bangladesh horen. Na het wachten in de hitte hadden de Britse soldaten wel trek in een fris biertje. Helaas werd dat nog niet lokaal gebrouwen, en moest hun lievelingsdrankje per zeilschip uit Europa worden aangevoerd. Tijdens de maandenlange zeereis kon het bier echter gemakkelijk bederven. De oplossing? Het bier brouwen met een enorme dosis hop, een ingrediënt dat de groei van schadelijke bacteriën tegengaat. Door de hop werd dit vroege IPA-bier heel bitter, en sinds die tijd zijn veel liefhebbers aan die smaak verslingerd geraakt, zodat IPA nu over de hele wereld een hit is.
Dit zijn de kenmerken van een echte IPA
Een IPA is dus per definitie erg bitter. Maar de overdaad aan hop geeft het bier ook andere smaken: verschillende soorten hop geven kruidige, frisse, nootachtige en zelfs bloemige aroma’s. Dit ene ingrediënt beïnvloedt zo het smaakprofiel van elke IPA, maar de drank krijgt een verdere complexiteit doordat er verschillende soorten gist, andere toevoegingen en een reeks aan bijzondere brouwtechnieken worden gebruikt. Voor de kleine brouwerijen die het maken is het een uitdaging om de meest bijzondere combinatie van aroma’s samen te stellen. Een IPA heeft ook vaak een hoger alcoholgehalte dan een pilsener, waardoor het bier een volle ‘body’ krijgt en het karakter nóg interessanter en gevarieerder wordt.
Het ene IPA is het andere niet
Op dit moment is IPA waarschijnlijk het populairste biertje ter wereld. Over de hele aardbol proberen enthousiaste (hobby)brouwers telkens om de lekkerste en meest opzienbarende India pale ale te creëren. Daarbij maken ze ook enthousiast gebruik van moderne marketing: IPA’s zijn vaak herkenbaar aan de woeste, kleurrijke designs en de soms onuitspreekbare namen op de flesjes en blikjes. Al die mankracht heeft zich inmiddels ook vertaald naar nieuwe types IPA. Voor de liefhebbers van extra bitter bier en een aanzienlijk alcoholgehalte, is er bijvoorbeeld de Double IPA of DIPA, met nóg meer hop. En in New Engeland (VS) is de New England IPA of NEIPA ontstaan, een variant met een zoetere smaak en een nevelig uiterlijk. Als je graag IPA wil proberen, maar niet zit te wachten op een kater, dan kan de Session IPA met zijn alcoholpercentage van maar 2,5% een uitkomst zijn. Wat dit geliefde, hippe drankje betreft valt er nu en in de toekomst dus meer dan genoeg te ontdekken!