Wanneer wordt pijnstillergebruik een probleem?

Pijnstillers, zoals oxycodon, paracetamol, fentanyl, morfine en tramadol, worden vaak voorgeschreven om pijn te verlichten. Ze kunnen je tijdelijk beter laten voelen, zowel fysiek als mentaal, maar het risico op afhankelijkheid ligt op de loer. Als je verslaafd raakt aan pijnstillers, dan wordt je lichaam gewend aan de medicatie, waardoor je er steeds meer van nodig hebt. Misschien merk je ook dat je ze niet alleen tegen de pijn gebruikt, maar daarnaast om stress of emoties te dempen.

Weet jij waar de grens ligt tussen gebruik en afhankelijkheid? Als je pijnstillers blijft gebruiken zonder medische noodzaak of moeite hebt om te stoppen, kan er sprake zijn van een verslaving.

Hoe herken je de signalen?

Verslaving aan pijnstillers sluipt er vaak in. Maar hoe weet je nu eigenlijk of je wel of niet verslaafd bent? Dit zijn enkele signalen die op verslaving kunnen wijzen:

  • Je hebt steeds hogere doses nodig om effect te voelen.
  • Je voelt je angstig, ziek of gespannen als je stopt met innemen.
  • Je denkt vaak aan de volgende dosis of raakt in paniek als je voorraad bijna op is.
  • Je merkt dat je relaties, werk of hobby’s lijden onder je gebruik.

Als dit bekend klinkt, dan is het tijd om actie te ondernemen.

De risico’s van langdurig gebruik van pijnstillers

Het langdurig gebruiken van pijnstillers brengt vele risico’s met zich mee. Veel pijnstillers, zoals opiaten, kunnen bij langdurig gebruik schade toebrengen aan organen zoals de lever en nieren. Daarnaast kunnen ze je natuurlijke pijngrens verlagen, waardoor je gevoeliger wordt voor pijn. Ook mentaal heeft langdurig gebruik impact: het kan leiden tot stemmingswisselingen, concentratieproblemen en depressieve gevoelens. Hoe langer je wacht met hulp zoeken, hoe groter deze risico’s worden. Gelukkig kun je met de juiste ondersteuning niet alleen van je verslaving afkomen, maar ook de controle over je gezondheid terugkrijgen.

Hoe kun je herstellen?
Herstellen van een pijnstillerverslaving vraagt om een gerichte aanpak. Recovery MHC kan je helpen bij het herstellen van je verslaving. Bij hen staat het aanpakken van de onderliggende oorzaken, zoals stress of trauma, centraal. Met persoonlijke begeleiding en therapieën op maat leer je omgaan met triggers en bouw je aan een gezonde levensstijl. Daarnaast speelt ook nazorg een grote rol, zodat herstel niet alleen mogelijk is, maar ook blijvend wordt. Recovery MHC helpt je een leven op te bouwen dat vrij is van afhankelijkheid van pijnstillers.

Zet vandaag de stap naar vrijheid

Jij verdient een leven zonder verslaving. Het pad naar herstel kan uitdagend zijn, maar met de juiste hulp en begeleiding is het absoluut mogelijk. Recovery MHC staat klaar om jou te ondersteunen, van de eerste stap tot volledige vrijheid. Naast dagbehandeling en avondbehandeling is het ook mogelijk om aan je herstel te werken in de gespecialiseerde Zuid-Afrika afkickkliniek van Recovery MHC. Zet samen de eerste stap naar een nieuw begin.