Je baard verven: alles wat je moet weten

Steeds meer barbershops doen hun deuren open in Nederland en ook steeds meer mannen hebben inmiddels een flinke baard. Daar komt nu bij dat ook steeds meer mannen hun baard verven, waarom ook eigenlijk niet?

Ongelijke kleur

De haren van je baard zijn vaak lichter, roder of grijzer dan de haren op je hoofd. Een deel van de mannen vindt dit er prima uitzien of er zelfs beter uitzien. Er zijn echter ook mannen die zich ergeren aan bijvoorbeeld lichtere plekken in hun baard waardoor hun baard er minder vol uitziet. Maar wat ook erg veel voorkomt is dat mannen zich ergeren aan het feit dat hun baard steeds grijzer wordt, terwijl het haar op hun hoofd dat nog niet is. Door je baard te verven kun je dit soort ongewenste eigenschappen van je baard tegengaan.

Baardverf

Hoe gaat dat dan, je baard verven? Dat is misschien best spannend om de eerste keer te doen. Stel je voor dat het ineens heel anders uitpakt? Wees gerust, er is speciale verf voor je baard te krijgen. Dit soort verf groeit niet uit, doordat het niet permanent is. Stel je voor dat je een zwarte baard hebt en je de grijzen haren weer zwart hebt geverfd. Het grijze gedeelte komt niet weer tevoorschijn als de haren verder groeien en langer worden, zoals bij haar op je hoofd. Een niet permanente verf ziet er natuurlijker uit doordat het vervaagt in plaats van uitgroeit.

Je kunt namelijk ook gewoon kiezen voor normale haarverf voor mannen. Hierbij is het wel van belang dat je niet kiest voor permanente verf, omdat dit uitgroeit. Het nadeel van baardverf is dat het behoorlijk prijzig is. Natuurlijk is het zo dat je baardhaar een ander soort haar is dan je hoofdhaar. Toch heb je niet per sé speciale baardverf nodig voor het verven van je baard. Speciale baardverf heeft dan wel weer als voordeel dat het makkelijker aan te brengen is doordat het meestal wat dikker is dan gewone haarverf.

De kleur van de verf

Het lastige aan het verven van je baard is dat de stuggere baardharen de verf en dus de kleur minder goed pakken. De beste techniek is daarom om een wat donkerdere verf te gebruiken dan de kleur die je wilt. Deze laat je dan wel iets korter intrekken. Zo kom je precies op de kleur uit die je voor jouw baard in gedachten had. Wanneer je dit wat te risicovol vindt kun je er ook voor kiezen om wel vanaf het begin de kleur te gebruiken die je in gedachten had, maar je baard hier dan twee keer mee te verven.

De kleur kiezen

Lijkt op het eerste gezicht niet zo’n hele opgave, maar ook hier moet je even bij stil staan. Baardverf of baardkleuring werkt het beste aanvullend op de originele haarkleur. Het is dan ook niet mogelijk om de natuurlijke haardkleur van de baardharen helemaal te verdoezelen. Je kan de baardharen ongeveer twee tinten donkerder maken met de verf. Kies dus voor een kleur die dichtbij je eigen haarkleur ligt. Wat je ook doet, ga niet direct voor een diep zwarte kleur (tenzij dat je originele haarkleur is). Een zwarte verfkleur valt vaak donkerder uit dan de bedoeling is. Als het niet je eigen kleur is, kan het je gezicht een harde uitstraling geven of je huid bleek maken.

De voorbereiding

Voordat je meteen als een gek je baard begint te verven is het wel handig om toch even te denken aan de voorbereiding. Mocht je van jezelf weten dat je een gevoelige huid hebt (tuurlijk niet, je bent een mán!) dan is het verstandig om even te testen of je geen allergische reactie krijgt van de verf. Je kunt het even aan de binnenkant van je arm smeren en kijken of je na 48 uur een reactie krijgt op de verf. Verder is het handig om rondom je baard een laagje vaseline aan te brengen om te voorkomen dat je de huid rondom je baard straks een andere kleur hebt gegeven. Ook is het belangrijk om je baard van te voren niet te wassen met shampoo of conditioner omdat achtergebleven resten er voor zorgen dat de verf minder goed pakt.

Het baard verven zelf

Wanneer je speciale baardverfpakketten aanschaft krijg je er vaak een kwastje bij. Maar wanneer je gebruik maakt van normale haarverf is het aan te raden om in plaats van de grote haarverfkwast een tandenborstel te gebruiken. Anders schilder je al snel je hele huid vol, omdat je baardharen nu eenmaal dunner gezaaid zijn dan de haren op je hoofd. Het is erg lelijk wanneer je die verf op je huid blijft zien. Vervolgens is het zaak om de gehele baard te bedekken met verf en zo min mogelijk huid mee te pakken. Toegegeven, dat is een hele kunst. Je kunt de tijd op de verpakking aanhouden voor het drogen.

Uitspoelen van de verf

Als de wachttijd erop zit, kan je de verf uit je baard spoelen met water. Het is het best voor je huid om een beetje lauw water te gebruiken. Spoel net zo vaak tot dat het water niet meer gekleurd is. Dan weet je zeker dat je alle verf eruit hebt. Masseer je baardharen om de restjes achtergebleven verf ook mee te nemen.

Droog je baard met een schone handdoek, of zet je föhn er even op tot je baard droog is. Pas dan kan je goed zien of je baard nu de gewenste kleur heeft. Ben je niet tevreden over de kleur, zijn er twee opties. Je kan gelijk onder de douche springen en je baard wassen met shampoo als je de kleur te donker vindt. Dan zal de kleur zeker een tintje lichter uitvallen. Ben je klaar en vind je de kleur te licht? Dan kan je altijd de procedure nog een keer herhalen. Ben je tevreden over je nieuwe kleur, dan is het beter om je baard 24 uur niet te wassen. Zo blijft de kleur het beste.