Je baard verven: alles wat je moet weten

De haren van je baard zijn vaak lichter, roder of grijzer dan de haren op je hoofd. Een deel van de mannen vindt dit er prima uitzien of er zelfs beter uitzien. Er zijn echter ook mannen die zich ergeren aan bijvoorbeeld lichtere plekken in hun baard waardoor hun baard er minder vol uitziet. Maar wat ook erg veel voorkomt is dat mannen zich ergeren aan het feit dat hun baard steeds grijzer wordt, terwijl het haar op hun hoofd dat nog niet is. Door je baard te verven kun je dit soort ongewenste eigenschappen van je baard tegengaan. Dit is wat je moet weten als je jouw baard gaat verven!

Baardverf

Er is speciale verf voor je baard te krijgen. Dit soort verf groeit niet uit, doordat het niet permanent is. Het nadeel van dit soort verf is dat het behoorlijk prijzig is. Natuurlijk is het zo dat je baardhaar een ander soort haar is dan je hoofdhaar. Toch heb je niet per sé speciale baardverf nodig voor het verven van je baard. Je kunt namelijk ook gewoon kiezen voor normale haarverf voor mannen.

Hierbij is het wel van belang dat je niet kiest voor permanente verf, omdat dit uitgroeit. Een niet permanente verf ziet er natuurlijker doordat het vervaagt in plaats van uitgroeit. Speciale baardverf heeft dan wel weer als voordeel dat het makkelijker aan te brengen is doordat het meestal wat dikker is dan gewone haarverf.

De kleur van de verf

Het lastige aan het verven van je baard is dat de stuggere baardharen de verf en dus de kleur minder goed pakken. De beste techniek is daarom om en wat donkerdere verf te gebruiken dan de kleur die je wilt. Deze laat je dan wel iets korter intrekken. Zo kom je precies op de kleur uit die je voor jouw baard in gedachten had. Wanneer je dit wat te risicovol vindt kun je er ook voor kiezen om wel vanaf het begin de kleur te gebruiken die je in gedachten had, maar je baard hier dan twee keer mee te verven.

De voorbereiding

Voordat je meteen als een gek je baard begint te verven is het wel handig om toch even te denken aan de voorbereiding. Mocht je van jezelf weten dat je een gevoelige huid hebt (tuurlijk niet, je bent een mán!) dan is het verstandig om even te testen of je geen allergische reactie krijgt van de verf. Je kunt het even aan de binnenkant van je arm smeren en kijken of je na 48 uur een reactie krijgt op de verf. Verder is het handig om rondom je baard een laagje vaseline aan te brengen om te voorkomen dat je de huid rondom je baard straks een andere kleur hebt gegeven. Ook is het belangrijk om je baard van te voren niet te wassen met shampoo of conditioner omdat achtergebleven resten er voor zorgen dat de verf minder goed pakt.

Het baard verven zelf

Wanneer je speciale baardverfpakketten aanschaft krijg je er vaak een kwastje bij. Maar wanneer je gebruik maakt van normale haarverf is het aan te raden om in plaats van de grote haarverfkwast een tandenborstel te gebruiken. Anders schilder je al snel je hele huid vol, omdat je baardharen nu eenmaal dunner gezaaid zijn dan de haren op je hoofd. Het is erg lelijk wanneer je die verf op je huid blijft zien. Vervolgens is het zaak om de gehele baard te bedekken met verf en zo min mogelijk huid mee te pakken. Je kunt de tijd op de verpakking aanhouden voor het drogen.

Daarnaast is het hebben van een volle baard natuurlijk ook goed te bewerkstelligen door goed te trimmen. Laten groeien wat moet groeien en wat te veel is keurig wegscheren. Door gebruik te maken van alleen de beste baardtrimmers, ben je al een eind op weg.

Wanneer je op de juiste dingen let een koud kunstje dus! Mocht je nou helemaal niet tevreden zijn met het resultaat, dan bestaat er speciale shampoo waarmee je dit soort verf uit kunt wassen.