black vehicle

Ik wil overstappen van autoverzekering, maar hoe werkt dit precies?

Last Updated on: 12th mei 2023, 08:28 am

Wanneer je in het bezit bent van een auto, heb je ook een autoverzekering afgesloten. Iedereen met een auto is namelijk wettelijk verplicht om deze te verzekeren. Als je jouw verzekering jaren geleden al hebt afgesloten, kan het zijn dat je niet langer tevreden bent over de autoverzekering. In dat geval kun je overstappen van autoverzekering. Heb je dit nog niet eerder gedaan? Dan weet je vast niet hoe dit in zijn werk gaat. Daarom vertellen wij je in deze tekst hoe je overstapt van autoverzekering.

Sluit een nieuwe autoverzekering af

Je denkt misschien dat je eerst jouw huidige autoverzekering op moet zeggen voordat je een nieuwe afsluit, maar dat is niet het geval. Als je wilt overstappen van autoverzekering ga je namelijk eerst op zoek naar een nieuwe verzekering. Het vinden van een andere verzekering is niet lastig, want de mogelijkheden zijn nagenoeg eindeloos. Typ op het internet maar eens ‘autoverzekering’ in en je krijgt direct een groot aantal resultaten.

Om jezelf tijd en moeite te besparen, kun je de eerste de beste autoverzekering afsluiten die je tegenkomt. Dit is alleen niet de beste aanpak. Het is namelijk beter om auto verzekeringen met elkaar te vergelijken. Op deze manier ontdek je namelijk wat in jouw situatie de beste verzekering is. Voor het vergelijken van autoverzekeringen kun je het beste een vergelijkingssite gebruiken. Zo’n site maakt namelijk een vergelijking op basis van jouw wensen. Binnen een paar tellen krijg je te zien welke verzekering hier het beste op aansluit.

Zeg jouw huidige verzekering op

Weet je naar welke autoverzekering je over wilt stappen? Sluit deze verzekering dan eerst af. Als je dit gedaan hebt, wordt het tijd om je huidige verzekering op te zeggen. Hiervoor neem je contact op met jouw huidige verzekeraar. Vaak kun je een autoverzekering opzeggen via de website, maar het kan zijn dat je telefonisch contact op moet nemen of een mailtje moet sturen. Let er bij het opzeggen wel op dat er geen gat ontstaat tussen de datum waarop je jouw huidige verzekering opzegt en de datum waarop de nieuwe verzekering ingaat. Wanneer dit wel het geval is, mag je in de betreffende periode namelijk niet met het voertuig de weg op.

Overstapservice

Als je wilt overstappen naar een andere autoverzekering, hoef je dit vaak niet zelf te regelen. De meeste verzekeraars hebben namelijk een overstapservice. Wanneer je hier gebruik van maakt, hoef je jouw huidige autoverzekering zelf niet op te zeggen. Dit wordt dan namelijk gedaan door de verzekeraar waar je naar overstapt. Je sluit hier eerst een nieuwe autoverzekering af en zij zorgen er vervolgens voor dat jouw huidige verzekering wordt opgezegd.

Wanneer kan ik overstappen?

Wil je overstappen van autoverzekering? Dan ben je ongetwijfeld benieuwd wanneer je dit kunt doen. In principe is dit altijd mogelijk, zolang je maar rekening houdt met de opzegtermijn die jouw huidige verzekeraar hanteert. Bij veel verzekeraars geldt een opzegtermijn van een maand. Als je jouw auto al langer hebt, is de kans groot dat je de autoverzekering vandaag nog op kunt zeggen. Is de opzegtermijn nog niet verstreken? Dan betekent dit dat je nog even moet wachten voordat je over kunt stappen naar een andere autoverzekering.