Hoe maak jij de wasdag minder stressvol?

Last Updated on: 2nd maart 2023, 10:38 am

De was doen kan een ontmoedigende taak zijn als je een groot gezin of een drukke agenda hebt. Het is een onvermijdelijk karwei dat, als het verkeerd wordt gedaan, ertoe kan leiden dat kleding krimpt, kleuren uitlopen en nog veel meer. Maar met de juiste tips, trucs en strategieën kan de wasdag veel minder stressvol en zelfs plezierig worden! Hier volgen enkele ideeën om jouw wasdag snel en soepel te laten verlopen.

Sorteer de kleren

Wanneer jij de kleren uit de wasmand of van de vloer haalt (laten we eerlijk zijn), is het belangrijk om ze te sorteren op kleur en stoftype. Door wit en donker gescheiden te houden, voorkom je dat kledingstukken per ongeluk worden geverfd of, erger nog, vervagen. Het scheiden van fijne en zware stoffen voorkomt schade door schuren tegen andere kleding in de wasmachine. Hetzelfde geldt voor handdoeken; als je niet wilt dat je favoriete T-shirt helemaal pluist, houd die dan ook apart!

Kies het beste wasmiddel en de beste instellingen

Een manier om ervoor te zorgen dat je kleding er mooi uitziet, is het juiste wasmiddel te kiezen voor elke lading wasgoed. Als je kinderkleding wast of iets dat bijzonder vuil is, kies dan voor een wasmiddel dat bedoeld is voor moeilijke vlekken. Als je daarentegen delicate of babykleding wast, kies dan voor een middel dat zachter is voor de stof. Als het tijd is om de instellingen van jouw wasmachine en droger te kiezen, probeer dan extremen zoals heet water en hoge temperaturen te vermijden; gebruik in plaats daarvan koel water, omdat dit helpt de kleuren helder te houden en minder energie verbruikt dan heet water.

Pas op voor te veel was

Jouw wasmachine heeft niet voor niets een capaciteitslimiet: er moet genoeg ruimte overblijven tussen de kledingstukken, zodat ze tijdens het schudden kunnen bewegen om helemaal schoon te worden. Dat gezegd hebbende, te veel was in de machine moet ten koste van alles worden vermeden! Als je twee ladingen wasgoed nodig hebt in plaats van één omdat je te veel items op één stapel hebt… dat is niet erg! Jouw kleren zullen jou later dankbaar zijn als ze er schoner dan ooit uitkomen! Daarnaast zal de wasmachine ook langer mee gaan. Indien jij de wasmachine te vol stopt, zullen de wasmachine onderdelen sneller aan vervanging toe zijn. 

Wasdag hoeft niet stressvol te zijn als je weet welke stappen je vooraf moet nemen. Door de kleding voor het wassen goed te sorteren op kleur en soort stof, het juiste wasmiddel te kiezen op basis van het soort lading, en de wasmachine en droger niet te vol te stoppen; deze kleine stappen zorgen ervoor dat je wasdag soepeler verloopt dan ooit tevoren. Je zult minder snel de onderdelen van de wasmachine hoeven te vernieuwen bij Fixpart.nl. Met deze tips in gedachten zul jij de volgende keer dat je de was doet in jouw huishouden – of het nu eens in de paar dagen is of eens per week – deze klus met gemak kunnen klaren!