Hoe duur is het herstellen van de carrosserie? Kosten uitgelegd

Een ongeluk zit in een klein hoekje, maar kan je aardig wat (blik)schade opleveren. Heeft jouw auto een deukje (of meer) opgelopen en wil je dit laten herstellen, maar weet je niet zo goed waar je qua kosten rekening mee moet houden? Wij zochten voor je uit wat het herstellen van je carrosserie ongeveer kost.

Grootte van de schade

De eerste en belangrijkste factor die bepaalt hoe duur het is om je auto te laten maken, is hoe groot de schade is. Heb je slechts een deukje, dan kun je je voorstellen dat dit veel goedkoper is dan een volledige carrosserie herstelling na een flinke aanrijding.

Een groot deel van de kosten voor het herstellen bestaan namelijk uit uurloon. Vooral als het een deuk zonder lakschade betreft. Een deukje kan vaak al binnen korte tijd hersteld worden. Zo beloven de meeste herstelbedrijven dat uitdeuken van een deukje in minder dan twee uur gebeurd is en vaak voor minder dan €50 gedaan is. Vaak kun je deze schade dan ook beter zelf betalen dan opgeven aan de verzekering!

Auto (deels) laten spuiten

Is er ook sprake van lakschade? Dan wordt het herstellen uiteraard een stuk duurder, omdat er hier ook materiaal als verf (op kleur) gebruikt moet worden. Vaak is het ook zo dat een compleet deel van de auto opnieuw gespoten moet worden, in plaats van alleen de schade, omdat dit anders niet altijd even mooi af te werken is.

Voor spuitwerk kom je al snel op enkele honderden euro’s per onderdeel. Alleen een spiegelkap laten spuiten lukt nog wel onder de €100, de rest is al snel een stuk duurder.

Onderdelen vervangen

Heb je een flinke schade? Dan lukt het lang niet altijd om de huidige onderdelen op te knappen, maar zullen er vaak ook onderdelen vervangen moeten worden, die daarna meestal ook nog gespoten moeten worden. Onderdelen kosten geld, net als het spuiten en monteren. Deze vorm van carrosserie herstel zal dan ook in de meeste gevallen het duurst uitvallen. Voor een bumper ben je al snel een kleine €1000 kwijt, inclusief spuiten en montage. Andere onderdelen zijn vaak nog duurder.

Vraag eerst een offerte op

Elke schade is anders en bovengenoemde voorbeelden zijn slechts een indicatie. Het is daarom aan te raden om eerst een offerte op te laten maken voor het herstellen van je carrosserie, zo voorkom je verrassingen!