Geheugenverlies wordt niet alleen door dementie veroorzaakt

Bij het horen van de term geheugenverlies denken veel mensen aan dementie. Dat is niet zo vreemd, want deze aandoening staat hoog in de ranglijst van meest voorkomende aandoeningen bij mensen op leeftijd. Overigens hoef je niet per se op leeftijd te zijn om dementie te kunnen krijgen, ook daarover bestaan veel misverstanden. Er zijn al heel wat voorbeelden bekend van mensen die op middelbare leeftijd dement werden. Maar los daarvan zijn er ook andere aandoeningen die kunnen leiden tot geheugenproblemen. Twee bekende voorbeelden lichten we hieronder nader toe.

De ziekte van Huntington

Een redelijk zeldzame aandoening is de ziekte van Huntington. Je zult maar de pech hebben dat je ermee te maken krijgt. Het is namelijk een ziekte die je niet kunt voorkomen door gezond te leven. Nee, deze aandoening is erfelijk en als jouw vader of moeder eraan leed, heb je zelf vijftig procent kans om er ook mee te maken te krijgen. Meestal gebeurt dat pas rond het veertigste levensjaar. De kans is groot dat je tegen die tijd inmiddels zelf ook weer kinderen op de wereld hebt gezet. Als je zelf de ziekte niet hebt, kun je die ook niet meer doorgeven. Het is een aandoening aan de hersenen, waarbij mensen uiteenlopende klachten hebben, die steeds erger worden. Eén van die klachten is het steeds moeilijker kunnen onthouden van dingen. Nederland telt ongeveer 1.700 mensen die aan de ziekte van Huntington lijden. Genezing is niet mogelijk, wel bestaan er methoden om de effecten wat af te remmen.
 

De ziekte van Korsakov

Ook wanneer iemand lijdt aan de ziekte van Korsakov is er sprake van geheugenproblemen. In tegenstelling tot Huntington is deze aandoening niet erfelijk. Korsakov wordt veroorzaakt door een (groot) tekort aan vitamine B1. Veel mensen associëren Korsakov met drankproblemen en daar zit wel een kern van waarheid in. Mensen die verslaafd zijn aan alcohol hebben vaak een tekort aan vitamine B1 en in die zin is er dus wel een relatie te leggen tussen drank en deze ziekte. Het vitaminetekort wordt overigens niet in rechtstreekse zin door het drankgebruik veroorzaakt, maar is een gevolg van de leefstijl van deze mensen. Veelal is er sprake van verwaarlozing, waardoor ook het eetpatroon achteruitgaat. Gewoonlijk krijgen we namelijk voldoende vitamine B1 binnen, onder meer door vlees, groenten, noten, gist en graanproducten te consumeren. Hersenschade door Korsakov is niet meer te herstellen.