Je bent van plan om een bedrijf te beginnen. Heel spannend. Het is tevens een beslissing waar veel bij komt kijken. Waarschijnlijk ook dingen waar je van tevoren nooit over nagedacht hebt. Denk bijvoorbeeld aan het kiezen van een rechtsvorm. Hoe maak je deze beslissing? Hoe weet je überhaupt wat de juiste keuze is? De meeste bedrijven beginnen als eenmanszaak of BV. Wees je ervan bewust dat een rechtsvorm ook op een later moment aangepast kan worden. Kies je nu voor een eenmanszaak, dan betekent dit dus niet dat dit niet meer veranderd kan worden.
Lukt het je maar niet om een beslissing te nemen of snap je eigenlijk helemaal niet wat de verschillen tussen deze twee opties zijn? Lees dan snel verder en ontdek alles wat je moet weten om een weloverwogen beslissing te nemen.
Wat is een BV?
BV staat voor Besloten Vennootschap. Bij deze rechtsvorm is het vermogen verdeeld in aandelen. Het is een rechtsvorm met rechtspersoonlijkheid. In andere woorden: het bedrijf wordt een eigen rechtspersoon. De oprichter(s) is vervolgens in dienst van het bedrijf. Dit betekent dat je een deel van die verantwoordelijk (en het bijkomende risico) uit handen geeft. Als het bedrijf dus onverhoopt failliet dreigt te gaan, dan kan je niet privé worden aangesproken op de bijkomende schulden. Alleen de BV is aansprakelijk.
Bij het oprichten van een bv komt wel wat meer kijken dan wanneer je je bedrijf als eenmanszaak registreert. Zo is de tussenkomst van een notaris verplicht. Er moet een notariële akte worden opgesteld om een BV te starten. Hierin worden de belangrijkste gegevens vastgelegd. Denk bijvoorbeeld ook aan informatie over de aandeelhouders. Doordat een notaris verplicht is, komen hier dus ook wel een aantal extra kosten bij kijken. Gemiddeld ben je ongeveer vijfhonderd euro kwijt voor de totale aanvraag. Dit is inclusief de registratie bij de Kamer van Koophandel. Dat wil wel zeggen: mits je voor de voordeligste optie kiest. Als je echt een fysieke afspraak maakt bij de notaris, kost dit namelijk meestal meer geld. Sinds 1 januari 2024 is het echter mogelijk om dit ook digitaal te doen. Dat is niet alleen sneller, maar over het algemeen ook voordeliger.
Eenmanszaak oprichten
De meeste beginnende ondernemers kiezen ervoor om een eenmanszaak op te starten. Dit heeft vooral te maken met het feit dat dit een aantal fiscale voordelen oplevert zolang je bedrijf nog niet veel winst maakt. Daarnaast is dit ook de eenvoudigste optie. Er komen weinig extra kosten bij kijken. Je hoeft je enkel te laten registreren bij de Kamer van Koophandel. Na de registratie kun je direct aan de slag.
Besef echter wel dat er een moment kan komen dat je eigenlijk teveel winst maakt. In dat geval kan het belastingtechnisch aantrekkelijker worden om een bv op te richten. Dit kantelpunt zien we rond de 100.000 euro winst per jaar ontstaan. Gelukkig is een eenmanszaak omzetten naar bv door firm24 ook mogelijk. Na het opstellen van de notariële akte kan de rechtsvorm ook bij de Kamer van Koophandel worden aangepast.