Een drugsverslaving herkennen – hoe doe je dat?

Last Updated on: 27th januari 2023, 03:49 pm

Drugsverslaving is een ernstige en levensbedreigende aandoening die grote gevolgen kan hebben voor iemands fysieke, mentale en sociale welzijn. Als je vermoedt dat iemand die je kent worstelt met een verslaving, is het belangrijk om je bewust te zijn van de belangrijkste symptomen. Dit stelt je in staat om hem of haar te helpen de steun te krijgen die diegene nodig heeft. In het uiterste geval kan dit zelfs betekenen dat een directe opname in een afkickkliniek noodzakelijk is. Door snel verder te lezen leer ook jij wat de beste manier is om er te zijn voor de mensen van wie je houdt.

Symptomen van een drugsverslaving

Het is op de eerste plaats van belang om te kijken of je symptomen van een drugsverslaving herkent in de ander. Hoewel iedere verslaving anders is, zijn er een aantal veel voorkomende symptomen van een drugsverslaving:

  • Een sterke drang of verlangen om drugs te gebruiken
  • Problemen om het drugsgebruik onder controle te houden, zoals meer drugs gebruiken of ze langer gebruiken dan de bedoeling was
  • Een negatieve invloed op persoonlijke relaties en verantwoordelijkheden, zoals het missen van werk of het verwaarlozen van familieverplichtingen
  • Fysieke afhankelijkheid, waaronder ontwenningsverschijnselen wanneer je geen drugs gebruikt
  • Een gebrek aan belangstelling voor activiteiten die voorheen leuk waren
  • Moeite met het handhaven van een goede hygiëne en het verzorgen van het uiterlijk.

Als je een van deze symptomen herkent bij iemand die je kent, is het belangrijk hem of haar aan te moedigen zo snel mogelijk hulp te zoeken. Dit kan op een aantal verschillende manieren:

Moedig hem of haar aan om professionele behandeling te zoeken

Drugsverslaving is een complexe en vaak chronische aandoening die een professionele behandeling vereist om te overwinnen. Moedig de persoon aan om hulp te zoeken bij een gekwalificeerde afkickkliniek. Wees er vervolgens voor die persoon. Dit kan inhouden dat je de persoon helpt bij het bijwonen van steungroepen, hem of haar vergezelt naar therapiesessies of dat je gewoon luistert.

Help diegene een goed ondersteuningsnetwerk op te bouwen

Het opbouwen van een netwerk van nuchtere vrienden en activiteiten kan een belangrijk onderdeel van het herstel zijn. Moedig de persoon aan nuchtere hobby’s en activiteiten te ondernemen en steunende vrienden en collega’s op te zoeken. Help de ander ook bij het volgen van een goed dieet, zorg voor voldoende slaap en steun diegene bij stressmanagement.

Help om de triggers te identificeren en te vermijden

Triggers zijn dingen die ervoor kunnen zorgen dat iemand naar drugs verlangt of terugvalt. Help de persoon om triggers te identificeren en te vermijden. Hier kan je denken aan mensen maar ook aan plaatsen of situaties die geassocieerd kunnen worden met hun drugsgebruik.

Als je je zorgen maakt over iemand die je kent en die worstelt met drugsverslaving hoef je je niet moedeloos te voelen met deze handige informatie. Hoewel de weg naar herstel uitdagend kan zijn, is het nooit te laat om steun te zoeken en te beginnen aan het pad naar een gezonder leven.